The Perfect Host (2010)

Regie: Nick Tomnay | 90 minuten | komedie, misdaad, thriller | Acteurs: David Hyde Pierce, Clayne Crawford, Tyrees Allen, Coopers Barnes, Megahn Perry, Annie Campbell, Helen Reddy, Indira G. Wilson, George Cheung, Brooke Anderson, Cheryl Francis Harrington, Amanda Payton, Joseph Will, Nathaniel Parker, Greg Brown, Mike Foy, Tracy Britton, Daisy Castro, Lynda Valliche, Hayden Victor

David Hyde Pierce (Niles Crane, de broer van Frasier uit de gelijknamige comedyserie) als ‘creepy character’? Moeilijk voor te stellen, nietwaar? En toch speelt hij dit klaar in ‘The Perfect Host’ geregisseerd door Nick Tomnay. Hyde Pierce speelt Warwick Wilson, een perfecte gastheer. Hoewel, wel een gastheer waar een paar steekjes bij los zitten her en der. Daar komt kleine crimineel John Taylor (Clayne Crawford) achter als hij, gewond aan zijn voet na een ongelukkige bankoverval, met een smoes bij Warwick aanbelt. Warwick, die een diner voor meerdere gasten aan het voorbereiden is, laat Taylor binnen en vanaf dat moment begint een psychologisch kat en muis-spel tussen de twee.

Wat is echt en wat niet? De kijker wordt voortdurend op het verkeerde been gezet en ook Taylor, verdoofd en overweldigd, probeert uit alle macht te ontdekken wat de drijfveer is van gastheer Wilson. Freaky Warwick die Taylor het leven zuur maakt met als uitleg: “Je bent mijn gast. Ik ben blij dat je er bent, maar dit is jouw eigen schuld.” Op de achtergrond zijn twee inspecteurs van politie, Morton (gespeeld door Nathaniel Parker, inderdaad: Inspector Lynley) en Valdez, op zoek naar bankrover Taylor. Dan blijkt dat er NOG meer achter het verhaal steekt dan eerst gedacht. Als Taylor en zijn vriendin Simone gespot worden in een parkeergarage lijkt het verhaal ten einde voor de onfortuinlijke bankrover. Maar, zoals gezegd, lijkt… Hij heeft nog een laatste troef achter de hand en dat maakt dat Warwick opnieuw aan het werk zal moeten als ‘perfecte gastheer’ (“Rode of witte wijn?”).

Het is amusant om te zien dat het roofdier prooi wordt en dat het verhaal meerdere keren een geheel andere wending krijgt, maar toch blijft de kijker een beetje met een katterig gevoel zitten. Je moet meteen mee gaan met de ‘rare’ gebeurtenissen, de fantasieën van Warwick, anders ben je waarschijnlijk meteen verloren.

‘The Perfect Host’ heeft door zijn setting, bijna geheel spelend op één locatie, een traag tempo. Het lijkt een beetje op een toneelstuk. De twee hoofdrolspelers brengen het er redelijk vanaf, maar toch knaagt er iets van ‘overkill’ aan de rol van Hyde Pierce. Hij wil ons iets te graag laten zien dat hij Niles zelfs in de vergrotende trap kan spelen. Verder zijn de bijrollen van niet noemenswaardig niveau en is het verhaal, ondanks de plotwendingen, niet altijd even logisch. Een pluspunt is dat je na het kijken van ‘The Perfect Host’ ongetwijfeld nog met een paar vraagtekens achter blijft. Hoe zat het nou met…? Maar hij wist toch dat…? Hoe de fantasie je gedachten op hol kan laten brengen. Is iedereen in je directe omgeving wel wie je denkt dat hij/zij is? Intrigerend, maar – door de slordige losse eindjes- niet goed genoeg uitgewerkt.

Ruud Stift

‘The Perfect Host’ verschijnt donderdag 12 juli 2012 op DVD en is vanaf dinsdag 19 juni 2012 te huur.