The Perfect Patient – Quick (2019)

Recensie The Perfect Patient CinemagazineRegie: Mikael Håfström | 122 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Jonas Karlsson, David Dencik, Alba August, Magnus Roosmann, Suzanne Reuter, Linda Ulvaeus, Christopher Wagelin, Björn Bengtsson, Johan Hedenberg, Peter Andersson, Anders Mossling, Aiva Anani, Selma Glasell, Emanuel Habtu, Jarle Hammer

‘The Perfect Patient’ van regisseur Mikael Hafström (‘1408’, ‘The Rite’) is het op waarheid beruste verhaal over de zaak Thomas Quick (David Dencik uit “Chernobyl”), een man die veroordeeld werd voor acht moorden en daarnaast ook nog eens 25 andere moorden bekend had. Een zaak die in Zweden veel aandacht kreeg en die, door inmenging van onderzoeksjournalisten Hannes Rastam en Jenny Küttim, uitmondde in het grootste juridische schandaal uit de Zweedse geschiedenis.


Omdat uit alles blijkt dat er maar weinig echt bewijs lijkt te zijn in de Thomas Quick-zaak wil Hannes (met de juiste, onderkoelde emoties gespeeld door Jonas Karlsson), behept met een onwankelbaar rechtvaardigheidsgevoel, de zaak dieper onderzoeken. Hij gaat voor diverse praatsessies/interviews met Thomas (echte naam Sture Bergwall) naar de psychiatrische instelling waar deze verblijft en komt steeds meer te weten over de gebruikte methodes en beweegredenen van politie en justitie. Zijn jonge assistente Jenny (Alba August) doet aan gretigheid en standvastigheid in deze niet onder voor Hannes. Ook zij bijt zich in deze veelomvattende zaak vast om de waarheid boven water te krijgen.

Uit hun onderzoek blijkt dat Thomas/Sture voornamelijk onder invloed van grote hoeveelheden benzodiazepine tot zijn uitspraken en bekentenissen kwam. Hoe meer hij vertelde, hoe groter de vrijheden die hem werden toegestaan (onder andere een grotere kamer en bijna onbeperkte toegang tot elke medicatie), dus Thomas verzint het ene ongeloofwaardige verhaal na het andere. Let wel: hiertoe grotendeels aangespoord door de rechercheurs en professionele psychologen die hem hierin bijstonden. Zelfs getuigenissen die de onschuld van Thomas/Sture bevestigen worden lopende het onderzoek moedwillig genegeerd en als ‘niet toepasbaar’ beschouwd. Barbertje moest en zou hangen, maar dat was buiten de twee waarden Hannes en Jenna gerekend…


De twee onderzoeksjournalisten weten alle onderste stenen boven te krijgen en leggen zo het grootste juridische falen bloot wat Zweden ooit heeft gekend. Hannes moet tijdens de zaak nog een ander gevecht leveren, bij hem wordt kanker gediagnosticeerd. Hij laat zich hierdoor echter niet uit het veld slaan en blijft strijden om Thomas/Sture, die hij inmiddels als een vriend ziet, vrij te krijgen.

‘The Perfect Patient’ krijgt het predicaat ‘thriller’, maar is eigenlijk meer een drama. Een persoonlijk drama voor de twee hoofdrolspelers. De een die, per ongeluk na een mislukte bankoverval, zich zo goed en zo kwaad als mogelijk probeert te redden in een psychiatrische inrichting en de ander die te vuur en te zwaard vecht om het recht te laten zegevieren, ondanks zijn eigen verminderde conditie. Het is een film die, naarmate de puzzelstukjes steeds beter in elkaar vallen, je van verbazing bijna van je stoel doet vallen. Hoe heeft deze man onterecht bestraffen onbestraft kunnen gebeuren? Seeing is believing, vooral de video-opnamen van de reconstructies, maar of je het dan nog kan geloven?

Ruud Stift

Waardering: 3.5

VOD-release: 22 juni 2021
DVD-release: 22 juni 2021