The Perfect Score (2004)

Regie: Brian Robbins | 93 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Erika Christensen, Chris Evans, Bryan Greenberg, Scarlett Johansson, Darius Miles, Leonardo Nam, Tyra Ferrell, Matthew Lillard, Vanessa Angel, Bill Mackenzie, Dan Zukovic, Iris Quinn, Lorena Gale, Patricia Idlette, Lynda Boyd

In Amerika dient elke scholier die in de hoogste klas van de middelbare school zit een examen af te leggen en de score van dat examen bepaalt uiteindelijk naar welke universiteit deze scholier kan. Dit toelatingsexamenexamen heet SAT en wordt elk jaar met angst en beven tegemoet gezien door de scholieren. Immers, een te lage score en de droom om aan Harvard of Princeton te studeren is vervlogen. Hier in Nederland kennen we dat systeem helemaal niet. Als je bij een bepaalde universiteit wil studeren schrijf je je gewoon in. Als je pech hebt wordt je uitgeloot en kan je het een jaar later nog een keer proberen. Iemand die dus gemiddeld een 8,5 staat kan dus uitgeloot worden ten faveure van iemand die met allemaal zesjes afgestudeerd is. Het is een systeem waar je ook over kan discussiëren en het tegenovergestelde van het Amerikaanse systeem waar dadendrang en hoge cijfers juist beloond worden.

In deze luchtige MTV-productie hebben zes scholieren het lumineuze plan opgevat om de antwoorden van het SAT-examen te stelen om zo een hogere score te behalen. Zoals het een goede tienerfilm betaamt zijn de zes nogal uiteenlopende types: een punkmeisje, een blower, een sporter, de slimmerd, de goede jongen en de rebel en allemaal hebben ze uiteenlopende redenen om een hogere score te willen halen. Zo kan de sporter bijvoorbeeld heel goed basketballen, maar niet zo goed leren en om toch bij een topuniversiteit te kunnen basketballen (basketbal op universiteiten oftewel collegebasketball is echt megapopulair en big business in Amerika) heeft hij een hoge score nodig op zijn SAT. De goede jongen en tevens hoofdpersoon van het verhaal, heeft ook een hoge score nodig om bij de universiteit van zijn dromen architectuur te studeren. Het punkmeisje (Scarlett Johansson) is een onbegrepen rijkeluiskindje die voor de lol meedoet en haar vader werkt voor een bedrijf die de antwoorden op de test heeft liggen vandaar dat de zes een plan bedenken om de antwoorden ’s nachts te stelen.

Moreel gezien een bijzonder verwerpelijk plan natuurlijk. Stelen om een hogere score te halen? In Amerika nog wel, het land waar hard werken toch altijd beloond wordt? Deze kinderen moeten wel een hele slechte inborst hebben om zulks een laakbaar plan te bedenken.

Gelukkig is dit een tienerfilm, gemaakt door MTV, dus zal de doelgroep nooit op verkeerde ideeën gebracht worden en zal de boodschap aan het einde van de film helder zijn en zijn de hoofdpersonen allemaal een wijzer en beter mens geworden.

Ondanks het clichématige verhaal is ‘The Perfect Score’ geen slechte film. Je ziet elke situatie mijlenver van te voren aankomen, maar dat is niet hinderlijk. Trouw worden de wetten van de tienerfilm gevolgd, hier en daar een lach veroorzakend. Scarlett Johansson is in elke film een hoogtepunt, zo ook in deze als intelligent punkmeisje met donker geverfd haar. Eigenlijk apart dat ze voor deze film gekozen heeft, ze had ‘Ghost World’ en ‘Lost in Translation’ al gemaakt en was inmiddels een veelgevraagd actrice en dan besluit ze een eenvoudig rolletje te spelen in een onbezorgde MTV-film. Geeft niet, we zijn haar dankbaar, Scarlett is altijd een genot om naar te kijken en haar aanwezigheid maakt ‘The Perfect Score’ net even wat interessanter.

Geen onaardige film dus, kabbelt rustig voort, het ene cliché na het andere aan elkaar rijgend en brengt hier en daar een lach, meestal veroorzaakt door onnozele opmerkingen van Roy de blower. De propagandamachine achter deze film noemde ‘The Perfect Score’ een kruising tussen ‘Ocean’s Eleven’ en ‘The Breakfast Club’, goed: dat is zwaar overdreven, ‘The Perfect Score’ is niets meer dan een opgewekte tienerfilm die je vergeten bent zodra de endcredits het beeld in rollen.

Hendrik Dijkhuis