The Perfect Teacher (2010)

Regie: Jim Donovan | 90 minuten | thriller | Acteurs: Megan Park, David Charvet, Boti Bliss, Keeva Lynk, Amanda Tilson, Kimberly-Sue Murray, Nick Baillie, Judith Baribeau, Christina Broccolini, Cinthia Burke, Miles Carney, Kate Drummond, Carolyn Fe, Sophie Gendron, Kim Guite    

Jim Wilkes is de perfecte leraar. Zijn leerlingen lopen met hem weg, hij kan goed uitleggen en na school traint hij het volleybalteam. Geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen. Hij wordt echter danig op de proef gesteld wanneer hij Devon Cory in zijn nieuwe klas krijgt. De mooie, verwende Devon heeft vanaf dag één een crush op haar nieuwe leraar en, in tegenstelling tot Wilkes, blijkt Devon alles behalve de perfecte leerling te zijn. Als een volleerde stalkster stelt ze alles in het werk om Wilkes in haar macht te krijgen. Zal Jim uit de klauwen van Devon weten te blijven en op tijd haar duivelse intenties doorhebben?

Het scenario van ‘The Perfect Teacher’ is al vaker gezien in Hollywood. Een mooi voorbeeld is ‘The Crush’. In die film probeert een jong meisje (Alicia Silverstone) met allerlei manipulatieve trucs  haar volwassen buurman (Cary Elwes), een schrijver met writer’s block, te veroveren. Aardig in die film is dat die buurman ook wel een beetje fout is. Om van zijn inspiratieloosheid af te komen maakt hij namelijk van de schrijfkunst van het meisje gebruik. In “Perfect Teacher” is die suspense er niet, die man is nu eenmaal de perfecte leraar en er lijkt van zijn kant in ieder geval geen aantrekkingskracht te zijn. De spanning staat in deze film daardoor vooral op het gestoorde, extreme karakter van Devon.

Waar ‘The Crush’ de spanning zorgvuldig opbouwt, is de gekte bij Devon (Megan Park) in ‘The Perfect Teacher’ direct aanwezig. Zodra ze op een schoolfeest haar nieuwe wiskundeleraar gezien heeft, besluit ze dat ze hem moet hebben. Ze regelt dat ze zijn persoonlijke assistente wordt, breekt bij hem in, steel zijn creditcard om voor zichzelf cadeautjes te kopen en dringt binnen in zijn leven door zijn enige dochtertje van school te halen. Het is allemaal een beetje veel opeens. Je kan je gewoon moeilijk voorstellen dat de obsessie van Devon zich zo plotseling manifesteert.

Ook die rol van perfecte leraar is niet helemaal overtuigend. Bij de perfecte leraar denk je toch vooral aan een jongeman die uitmuntend kan uitleggen en waar de leerlingen automatisch respect voor hebben. Zo’n type is Jim Wilkes (gespeeld door David Charvet) niet helemaal. Hij is leuk met zijn leerlingen, maar hij lijkt weinig oog te hebben voor het puberperspectief. Ook zie je hem eigenlijk nooit in een rol als leraar, altijd als een soort vriend die advies geeft. Het feit dat hij lange tijd niet door heeft dat Devon een crush op hem heeft is ook niet erg geloofwaardig.

Is ‘The Perfect Teacher’ dan een vervelende zit? Dat ook weer niet. Met name de bitcherige Devon is bij tijd en wijle best eng. Door haar gemene opmerkingen naar de werkster en haar beste vriendin is ze extra hatelijk. Daarbij grijpt ze gemakkelijk naar allerlei radicale middelen. Inbraak, kidnapping en moord zijn haar niet vreemd. Dat alles maakt dat je toch niet helemaal gerust in je stoel zit. ‘The Perfect Teacher’ is al met al een leuke doordeweekse thriller. Geen topfilm die je lang zal heugen, maar wel eentje waarmee je je een avond goed kan vermaken.

Bram Semeijn