The Philly Kid (2012)

Regie: Jason Connery | 95 minuten | actie, drama | Acteurs: Wes Chatham, Devon Sawa, Sarah Butler, Neal McDonough, Lucky Johnson, Chris Browning, Adam Mervis, Bernard Hocke, Ava Bogle, Eric Scott Woods, Michael Jai White, Andrew Sensenig, Rich Clementi

Als voormalig NCAA worstelkampioen (de competitie die op de Amerikaanse colleges gehouden wordt), heeft Dillon (Wes Chatham) zijn zaakjes prima voor elkaar en ligt een mooie toekomst in het verschiet. Dit rooskleurige vooruitzicht verandert plotsklaps wanneer een van Dillons vrienden wordt overvallen. De overval loopt compleet uit de hand met een grote schietpartij als gevolg waarbij meerdere doden, waaronder een toegesnelde agent, vallen. Dillon, die feitelijk onschuldig is en alleen probeerde zijn vriend te helpen, overleeft het maar wordt tot tien jaar cel veroordeeld. Wanneer hij uit de cel komt wil hij niks liever dan zijn voormalige leven vergeten en opnieuw beginnen, iets wat gezien zijn worsteltalent lastiger gezegd dan gedaan blijkt.

‘The Philly Kid’ begint zeker met een knal. De eerder genoemde overval waarmee de film opent is vrij bruut en ook de rest van de film valt als grof te omschrijven. Het bloed vloeit rijkelijk, met name tijdens de vele kooigevechten die later in de film volgen. Want al snel nadat Dillon uit de gevangenis komt, moet hij om de schulden van zijn beste vriend Jake (Devon Sawa) af te betalen toch weer terug de ring in. Wanneer hij daarnaast ook nog met een voormalig politieagent en inmiddels detective, die bij zijn arrestatie betrokken was en nog steeds wraak koestert vanwege de moord op zijn collega, in aanraking komt, komt Dillon al snel in een louche onderwereld terecht. Hierin moet hij letterlijk vechten voor zijn leven.

Dat vechten kan je overigens met een gerust hart aan Dillon overlaten, want hij slaat zich vol overtuiging door de verschillende tegenstanders heen. De kooigevechten worden overtuigend weergegeven en zijn buitengewoon gewelddadig, maar daarnaast ook van een prima niveau. De adrenaline giert lekker door de arena en de gevechten komen daardoor geloofwaardig over. Ook het verdere verhaal is net voldoende om ‘The Philly Kid’ niet in een al te grote mate van voorspelbaarheid te laten ontaarden. Daarnaast is dit verhaal volledig ondergeschikt aan de verschillende kooigevechten die met grote regelmaat de revue passeren en verrassenderwijs zelden eentonig worden. Door de corruptie rondom de gevechten staat er meestal voor Dillon meer op het spel dan alleen het verslaan van zijn tegenstander.

Er is op ‘The Philly Kid’ nog wel het een en ander op aan te merken. Zo vormt de persoonlijke wraak die detective Marks (Chris Browning) op Dillon wil nemen een vrij belangrijk aspect in het verhaal, maar erg logisch is dit niet. Dillon was immers niet verantwoordelijk voor de moord op de andere agent. Verder worden de personages van de hoofdpersonen vrijwel niet uitgediept, waardoor er te weinig persoonlijke binding is. Toch weten de makers met een bescheiden budget en geen al te grote namen een leuk eindresultaat neer te zetten. Door het vele bloedvergieten en de alom aanwezige krachtpatserij is ‘The Philly Kid’ dan ook een prima mannenfilm geworden.

Martijn Scheepers

‘The Philly Kid’ verschijnt woensdag 1 augustus 2012 op DVD en blu-ray.