The Place Beyond the Pines (2012)

Regie: Derek Cianfrance | 140 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Ryan Gosling, Bradley Cooper, Eva Mendes, Dane DeHaan, Rose Byrne, Ray Liotta, Bruce Greenwood, Ben Mendelsohn, Emory Cohen, Mahershala Ali, Harris Yulin, Robert Clohessy, Olga Merediz, Gabe Fazio, Kevin Craig West

In ‘The Place Beyond the Pines’ volgen we de verhalen van Luke en Avery. Luke is een motorstuntman die rondreist met een circus. Wanneer hij op het punt staat de stad Schenectady te verlaten, ontmoet hij zijn oude scharrel Romina. Bij toeval ontdekt hij dat hij een jonge zoon bij haar heeft. Luke wil koste wat het kost onderdeel van het leven van zijn zoon uitmaken. Om aan de sceptische Romina te bewijzen dat hij genoeg geld heeft om zijn zoon te onderhouden, begeeft Luke zich op het criminele pad. Zijn leven raakt in een neerwaartse spiraal en dan wordt Luke met de idealistische politieagent Avery geconfronteerd. De twee mannen staan lijnrecht tegenover elkaar, maar een beslissing verandert hun levens zodanig dat zelfs hun zonen er later mee te maken krijgen.

‘The Place Beyond the Pines’ is op te delen in drie stukken. We beginnen met Luke, schakelen over naar Avery en eindigen met hun beide zonen. De film is aan de lange kant en dat is te merken vanaf het derde deel. Het eerste deel is namelijk het sterkst door zowel de acteurs als het verhaal. Vanaf Avery wordt het hoge niveau niet helemaal vastgehouden. Het laatste deel over de twee zonen is passend maar had een stuk korter gekund. Er is te veel herhaling en de vaart van het eerste deel is nergens meer te bekennen. Het is de sterke cast die het gebrek aan vaart goed opvangt. Cianfrance heeft in de scènes met de acteurs een zeer realistische filmstijl gehanteerd die documentaire-achtig aanvoelt. In de scènes met de criminele activiteiten van Luke komt dit op een sterke en benauwende manier over, wat de spanning goed doet. Maar bij de scènes waarin het gebied van Schenectady centraal staat kiest hij juist voor prachtige stilistische shots. Een goede keuze want de groene natuur is een perfect decor voor de motorritjes van Luke. De melancholische muziek van Mike Patton is een schot in de roos en past goed bij de wat rustige scènes.

We kennen regisseur Derek Cianfrance van zijn intense drama ‘Blue Valentine’, waarin hij het verloop van een mislukt huwelijk toont. In die film zagen we al een zeer sterke Ryan Gosling die ook in ‘The Place Beyond the Pines’ één van de hoofdrollen op zich neemt. Gosling is in deze film nog nét een fractie beter en de verhaallijn rondom Luke is dan ook de boeiendste. Luke is een antiheld, heeft een lijf vol tatoeages en houdt iedereen op afstand. Het is door zijn combinatie van kwetsbaarheid en stoere imago dat Gosling van Luke het interessantste karakter maakt. Bradley Cooper is de laatste tijd ook bezig een flinke inhaalslag te maken op het gebied van drama’s. Zo sterk als in ‘Silver Linings Playbook’ speelt hij echter niet, maar hij zit op de goede weg. Ook de rest van de cast is op dreef. Eva Mendes is sterk en lief tegelijk en Ben Mendelsohn heeft een mooie rol als de werkgever van Luke.

‘The Place Beyond the Pines’ is een mooi drama over keuzes, vaders en zonen. Het script dat in sommige delen meer vaart had kunnen hebben wordt door het sterke acteerwerk van de gehele cast naar een hoger niveau getild. De prachtige natuur van Schenectady zorgt voor een bijzondere omgeving. Derek Cianfrance bevestigt met zijn nieuwe film dat hij een bijzondere filmmaker is.

Shelley Eimers

Waardering: 4

Bioscooprelease: 4 april 2013