The Polar Express (2004)

Regie: Robert Zemeckis | 99 minuten | animatie, familie, avontuur, fantasie | Acteurs: Tom Hanks, Leslie Harter Zemeckis, Eddie Deezen, Nona Gaye, Peter Scolari, Brendan King, Andy Pellick, Josh Eli, Mark Mendonca, Mark Goodman, Jon Scott, Gregory Gast, Sean Scott, Gordon Hart

Als je een echte kerstfreak bent, dan moet je in deze donkere dagen absoluut een warme bioscoop opzoeken en je laten betoveren door het verhaal van ‘The Polar Express’. Heb je helemaal niks met kerst, dan vind je dit waarschijnlijk een sentimentele kinderfilm.

‘The Polar Express’ is de nieuwe film van het gouden duo Tom Hanks en regisseur Robert Zemeckis (‘Forest Gump’ en ‘Cast Away’). Het verhaal, gebaseerd op het kinderboek van Chris Van Allsburg, heeft alles wat je van een kerstfilm verwacht. Echt origineel kun je het dan ook niet noemen.

De film ziet er geweldig uit; de trein, de huizen, Noordpool Stad, de personages. De makers hebben gebruik gemaakt van nieuwe technieken zoals ‘Performance Capture’, hiermee kunnen gezichten en stemmen van de acteurs worden vastgelegd. Zo krijgen de personages emoties en bewegingen alsof ze echte mensen zijn. Dit is zo ongelooflijk knap gemaakt, dat je op sommige momenten zelfs vergeet dat je naar een animatiefilm zit te kijken.

Door deze nieuwe techniek en de vele mogelijkheden ervan, was het voor Tom Hanks mogelijk om meer dan één rol op zich te nemen. Hij is niet alleen de mannelijke volwassen personages, zoals de conducteur, de vader en de Kerstman, maar ook de achtjarige hoofdpersoon. In totaal neemt Hanks maar liefst zes figuren voor zijn rekening, waarvan vooral de volwassenen erg veel op hem lijken. Ook is Steven Tyler, de zanger van Aerosmith, duidelijk te herkennen als een zingende elf.

De film is avontuurlijk, warm, mysterieus, sentimenteel, kortom echt kerst: You love it or you hate it.

Roosmarijn Andringa

Waardering: 3

Bioscooprelease: 9 december 2004