The Possession (2012)

Regie: Ole Bornedal | 91 minuten | horror, thriller | Acteurs: Jeffrey Dean Morgan, Kyra Sedgwick, Natasha Calis, Madison Davenport, Matisyahu, Grant Show, Rob LaBelle, Nana Gbewonyo, Anna Hagan, Brenda Chrichlow, Jay Brazeau, Iris Quinn, Graeme Duffy, David Hovan, Chris Shields

Het is alweer een dikke veertig jaar geleden sinds ‘The Exorcist’ in de bioscoop verscheen en het filmlandschap voorgoed veranderde. Regisseur William Friedkin zette met zijn rolprent een geheel nieuw genre neer: die van duiveluitdrijvingen. Er zijn talloze cineasten geweest die Friedkins werk als blauwdruk hebben gebruikt. Na ‘The Exorcist’ zijn er een hele zwik klonen gemaakt. Allemaal over geestelijken die demonen uit moeten drijven. Recentelijk verschenen er bijvoorbeeld ‘The Last Exorcism’ (2010), ‘The Rite’ (2011) en ‘The Devil Inside’ (2012). De nieuwste telg heet ‘The Possession’.

‘The Possession’ gaat ook over een jong meisje – net als in ‘The Exorcist’ – dat bezeten wordt door een demon. Haar radeloze ouders zoeken hulp bij een geestelijke. Ook dat klinkt bekend, want dat zag je ook in Friedkins meesterwerk. ‘The Possession’ onderscheidt zich echter van de concurrentie door een demon van een andere religie op te voeren. Het gaat hier om een Joodse kwelgeest. Deze zogenaamde Dibbuk terroriseert de jonge Em (Calis), nadat zij een mysterieuze kist in handen heeft gekregen. De kwade entiteit zat – uiteraard – in dat doosje. Vader Clyde (Morgan) doet er alles aan om zijn kind uit de klauwen van de Dibbuk te redden.

Voordat de film begint, krijg je de tekst ‘gebaseerd op een waar gebeurd verhaal’ te zien. Dat moet je met een flinke korrel zout nemen uiteraard. ‘The Possession’ is een exorcisme-film volgens het boekje. Een gezellig en lief meisje verandert gaandeweg in een gesloten en vuilbekkend monster, machteloze ouders, een ietwat vreemde geestelijke en een griezelige demon: check! Ondanks het aardige acteerwerk – Morgan is oké, maar Calis is fenomenaal – wil ‘The Possession’ nooit echt eng worden. Op een paar creepy scènes na (die het dan vooral van harde geluidseffecten moeten hebben) valt er weinig te griezelen. De personages blijven te vlak en het verhaalverloop is te voorspelbaar.

Slecht kun je deze film echter niet noemen. De special effects zien er goed uit, de cast presteert adequaat en de cameravoering is ook prima verzorgd. Aardige middenmoter in het genre. Friedkin kan nog steeds rustig slapen.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 20 september 2012
DVD- en blu-ray-release: 27 maart 2013