The Power (2021)

Recensie The Power CinemagazineRegie: Corinna Faith | 93 minuten | horror | Acteurs: Rose Williams, Diveen Henry, Amy Beth Hayes, Maria Major, Paul Antony-Barber, Robert Goodman, Nuala McGowan, Anjelica Serra, Sarah Hoare, Shakira Rahman, Charlie Carrick, John Mackay, Joe Haddow, Emma Catherine Rigby, Theo Barklem-Biggs, Clara Read, Shubham Saraf, Paul Brightwell, Janette Sharpe

Zolang het horrorgenre bestaat zullen er altijd films over spookhuizen gemaakt worden. Krakende deuren, verlaten gangen en onbetaalde elektriciteitsrekeningen zorgen immers voor een ongemakkelijke sfeer. ‘The Power’ is zo’n film die braaf alle vakjes afvinkt en deze clichés op de kijkers afvuurt. Voor de bijzondere plotwendingen of slimme vondsten moet je deze film dan ook niet kijken. Heb je echter zin in een smaakvolle spookhuisfilm, dan is dit je ding. Regisseur Corinna Faith blikte een aardige horrorthriller in die bij vlagen best spannend is.

De film speelt zich af in 1974 in Londen. Als door toedoen van onhandige mijnwerkers op meerdere plaatsen in Engeland de stroom uitvalt, zorgt dat voor een hoop stress en onrust. Val (Rose Williams) is een jonge verpleegster die nachtdienst heeft. Veel patiënten en medewerkers van het ziekenhuis worden geëvacueerd, waardoor de verpleegster vrijwel alleen in het ziekenhuis achterblijft. Na een tijdje ontdekt Val dat ze niet alleen is. Een duistere entiteit waart rond op haar werkplek.

Een verlaten ziekenhuis levert een paar fraaie, creepy scènes op. Williams zet de verpleegster op indrukwekkende wijze neer. Val komt over als een sympathiek mens en je volgt haar graag als ze door de donkere gangen loopt en enge geluiden hoort. Hoewel de opbouw weinig origineel is, werkt het spel met duisternis en enge geluiden prima. Williams is een leuke heldin en de sfeerzetting is gewoon prima.

Als je van traditionele griezelfilms houdt, dan is ‘The Power’ iets voor jou. De film zit goed in elkaar, gebruikt op een goede manier geijkte schrikeffecten en beschikt over een sterke hoofdrolspeelster. Ondanks het beperkte budget is Faith erin geslaagd een mooie genrefilm in te blikken. Verwacht geen meesterwerk, maar een goed gemaakte – bijna ambachtelijke – ouderwetse spookhuisfilm waar de dingen die je niet ziet juist enger blijken te zijn dan de getoonde gruwelijkheden.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

VOD-release: 10 juni 2021
DVD-release: 10 juni 2021