The Pretty One (2013)

Regie: Jenée LaMarque | 91 minuten | komedie, drama | Acteurs: Jake Johnson, Zoe Kazan, Jeremy Howard, John Carroll Lynch, Sterling Beaumon, Ron Livingston, Frances Shaw, Danny Pudi, Sabrina Lloyd, Dale Raoul, Audi Resendez, Luka Jones, Devan Leos, Shae D’lyn, Jennifer Lafleur, Mark Kelly, Anne Gregory, Bronwyn Cornelius, Scott Engrotti

Je zal het maar hebben: een broer of zus die in alle opzichten geslaagder is dan jij. Laurel (Zoe Kazan) weet maar al te goed hoe dat is. Haar tweelingzus Audrey (Zoe Kazan) is mooi, populair, sportief en heeft een succesvolle carrière als makelaar. Laurel woont nog thuis in het gehucht waar ze opgroeide, heeft geen baan en geen vrienden en komt maar niet aan de man. Haar vader (John Carroll Lynch) verdient de kost met het kopiëren van oude meesters. Daar helpt ze hem een beetje bij. Verder gebeurt er weinig in haar leven. Omdat Laurel als twintiger nog steeds maagd is, geeft ze zichzelf uit pure armoe aan de jongen waar ze vroeger op moest passen. “Ben ik nu je vriendin?”, vraagt ze na de seks. De jongen begint ongemakkelijk te lachen.

Laurel wil maar één ding: het leven van haar zus. Als Audrey haar vraagt om met haar mee te gaan naar de grote stad, grijpt ze die kans met beide handen aan. Bij een nieuw leven hoort een nieuwe look, dus laat Laurel zich precies zo stylen als Audrey. Dan slaat het noodlot toe. Audrey en Laurel krijgen een auto-ongeluk, waarbij Audrey overlijdt. Laurel wordt door iedereen voor haar tweelingzus aangezien en speelt het spelletje mee. Dat leidt in eerste instantie tot pijnlijke ontdekkingen. De jongen met wie ze het bed deelde was eigenlijk verliefd op Audrey. Haar vader vertelt haar dat hij Laurels schilderijen niet verkocht, maar stiekem ergens opsloeg omdat ze niet goed genoeg waren. Als Audrey krijgt de timide Laurel het leven dat ze altijd wilde hebben. Ze bloeit op en krijgt een relatie met Audreys huurder Basel (Jake Johnson). Hoe lang kan en wil Laurel het bedrog volhouden? Kun je pas echt gelukkig zijn als je jezelf bent?

‘The Pretty One’ is een lieve, maar rommelige romcom van schrijver/regisseur Jenée LaMarque, die hiermee haar speelfilmdebuut afleverde. Voor elke scène die werkt staat een scène die flink verbouwd had moeten worden. Mogelijkheden voor komische of dramatische verwikkelingen blijven te vaak onbenut. Een verhaallijn rond Audreys verhouding met een getrouwde man (Ron Livingston) gaat uit als een nachtkaars. Laurel lijkt stuitend makkelijk over het verlies van haar tweelingzus heen te stappen, terwijl dit toch een enorm gat in haar leven moet slaan. En hoe kan het dat niemand doorheeft dat Audrey Audrey niet is, zelfs haar eigen vader niet? ‘The Pretty One’ moet het uiteindelijk meer van Zoe Kazans schattigheid hebben dan van een sterk verhaal. Zonde van het mooie gegeven, want het gevoel dat we gewaardeerd willen worden om wie we zijn kennen we allemaal. ‘The Pretty One’ had deze boodschap alleen net iets beter moeten verpakken.

Paula Koopmans

‘The Pretty One’ verschijnt woensdag 16 juli 2014 op DVD.