The Princess Blade – Shura Yukihime (2001)

Regie: Shinsuke Sato | 92 minuten | actie, science fiction | Acteurs: Hideaki Ito, Yumiko Shaku, Shiro Sano, Yoichi Numata, Kyusaku Shimada, Yoko Chosokabe, Yoko Maki, Naomasa Musaka

Yuki is lid van de Takemikazucki, een groep afstammelingen van de keizerlijke garde, die nu opereert als een bende huurlingen. Ingehuurd door de regering hebben ze als taak het uitroeien van de rebellen die het geweld niet schuwen in hun strijd voor een nieuwe orde. Waneer Yuki de opdracht krijgt een gevlucht lid van de Takemikazucki op te sporen en te doden twijfelt ze geen moment. Ze lijkt de perfecte moordmachine. Dan komt ze in het bos echter iemand tegen die vertelt, dat haar moeder vermoord is door iemand uit eigen kring. Vol wraaklust confronteert Yuki haar leider Byakurai (Kyusaku Shiumada) en daagt hem uit. Byakurai probeert Yuki ervan te overtuigen dat hij een keuze had, omdat haar moeder dreigde iedereen te verraden. Yuki gelooft hem niet en gaat het gevecht aan, maar Byakurai is veel sterker. Ze weet te vluchten, maar de Takemikazucki zitten haar op de hielen.

Ze belandt bij een rebel, die aanvankelijk haar ultieme tegenpool lijkt. Maar de overeenkomsten zijn juist groot: allebei willen ze wraak op de mensen die hun dierbaren hebben omgebracht. De rebel, Takashi (Hideako Ito), zet zich echter af tegen het voormalige huurlingenbestaan van Yuki. Hij vindt geld als beweegreden tot moord verschrikkelijk. Híj heeft een echte reden, hoewel hij diep in zijn hart ook daar niet meer in gelooft. Wanneer deze twijfels de bovenhand krijgen, komt hij net als Yuki lijnrecht tegenover zijn oude beweging te staan – met bijna net zulke drastische gevolgen.

De makers van de film hadden zich waarschijnlijk iets meer dan een simpele vechtfilm ten doel gesteld, maar dat is niet gelukt. Het verhaal is niet erg consistent en de vechtscènes zijn helaas ook niet overtuigend. De karakters missen diepgang, het sombere toekomstbeeld beklemt de kijker niet en de zwaardscènes verraden de onkunde in de ‘martial arts’ van een groot deel van de acteurs Het enige pluspunt is de verschijning van Yumiko Shaku, die meer in haar mars heeft dan in deze film naar voren komt.

Boudewijn de Boe