The Prodigy (2019)

Recensie The Prodigy CinemagazineRegie: Nicholas McCarthy | 92 minuten | fantasie, horror | Acteurs: Taylor Schilling, Jackson Robert Scott, Peter Mooney, Colm Feore, Paul Fauteux, Brittany Allen, Paula Boudreau, Elisa Moolecherry, Olunike Adeliyi, Janet Land

‘The Prodigy’ had ook makkelijk ‘We Need to Talk About Miles’ kunnen heten, want net als in het ijzingwekkende drama ‘We Need to Talk About Kevin’ (2011), maken de ouders (met name de moeder) zich in deze film veel zorgen om het steeds vreemder wordende gedrag van hun zoon. Aan de grondslag van de problemen met hun zoon ligt hier echter iets bovennatuurlijks.

Sarah en John hebben lang gewacht op de komst van hun baby. Terwijl Sarah in het ziekenhuis bevalt van Miles, gebeurt er elders in de Verenigde Staten iets gruwelijks. Een jonge vrouw weet ternauwernood te ontkomen aan haar ontvoerder en beoogd moordenaar. Dankzij haar aanwijzingen is de politie deze seriemoordenaar snel op het spoor. Arresteren kunnen ze hem niet, uit zelfverdediging wordt deze Edward Scarka neergeschoten. Hij sterft ter plekke.

Dat er een link tussen Edward en Miles is is van meet af aan duidelijk. Beide personages hebben heterochromie (kleurverschil in beide ogen). Miles is bovenmatig intelligent, als hij een paar maanden is, zegt hij al zijn eerste woordjes. Zijn snelle ontwikkeling zorgt ervoor dat hij toegelaten wordt op een speciale school, waar zijn talenten tot hun recht komen. Desondanks heeft Miles moeite om aansluiting bij leeftijdsgenootjes te vinden, en het duurt niet lang of Miles’ gedrag wordt gewelddadiger. Wanneer hij met een zwaar stuk gereedschap op een klasgenootje inhakt, zoekt Sarah psychische hulp voor hem.

Dit brengt haar op het pad van een expert in een bepaald filosofisch gebied (Colm Feore wiens talent nauwelijks gebruikt wordt in deze film), die uiteraard het antwoord in handen heeft, maar die niet bij machte is om dit direct aan Sarah te vertellen. Echt problematisch is dat niet, want Sarah weet de puzzelstukjes – net als de kijker al vér voor haar – zelf in elkaar te zetten. ‘The Prodigy’ leunt niet alleen op de geijkte jumpscares, maar doet gelukkig qua sfeerzetting wel zijn best. De schaars verlichte overloop, de familiehond, de kelder met de houten trap, de slaapkamer vol speelgoed en een slapend kind (als ie maar niet wakker wordt)… het werkt wel. Dat is best knap, want echt origineel is ‘The Prodigy’ niet. Als kijker weet je allang dat Miles onze sympathie niet verdient, maar toch weet het joch ook regelmatig te ontroeren met zijn angstige ‘help me, mammie’-blik.

Taylor Schilling is overtuigend in haar moederrol. Ze geeft een nieuwe betekenis aan de uitdrukking ‘onvoorwaardelijke liefde’ en hoewel ze heel waarschijnlijk anders reageert dan de spreekwoordelijke ‘beste stuurlui’, is het makkelijk met haar mee te leven. Miles’ vader John (Peter Mooney) krijgt amper iets te doen. ‘The Prodigy’ is redelijke horror-light in de categorie ‘enge kinderen’.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 7 februari 2019
DVD- en blu-ray-release: 25 juli 2019