The Purge: Anarchy (2014)

Regie: James DeMonaco | 103 minuten | actie, horror, thriller | Acteurs: Frank Grillo, Carmen Ejogo, Zach Gilford, Kiele Sanchez, Zoë Soul, Justina Machado, John Beasley, Jack Conley, Noel Gugliemi, Castulo Guerra, Michael K. Williams, Edwin Hodge, Keith Stanfield, Roberta Valderrama, Niko Nicotera

Na het succesvolle eerste deel is het wederom tijd voor “The Purge”; de meest gewelddadige feestdag op het witte doek. Met een minimaal budget van slechts $3 miljoen haalde het origineel (met Ethan Hawke in de hoofdrol) wereldwijd bijna $90 miljoen op, dus een vervolg was niet meer dan logisch.

En die is er met het gezellig getitelde vervolg ‘The Purge: Anarchy’. Regisseur/scenarist James DeMonaco is wederom de drijvende motor, maar de cast is volledig vernieuwd. Dit keer geen bekende acteurs maar meer van het kaliber “hey, die ken ik ergens van”. Niet getreurd, personageontwikkeling was in het vorige deel geen prioriteit en dat zal in dit deel niet anders wezen.

Vanaf het moment dat “Have a nice day” wordt vervangen met “Stay safe” weet je hoe laat het is. “The Annual Purge”  gaat weer van start. De komende twaalf uur is er geen wet die gebroken kan worden en gaan alle hulpverleningsdiensten op zwart. Serveerster Eva (Carmen Ejogo) en dochter Cali (Zoe Soul) barricaderen hun deuren terwijl tortelduifjes Shane (Zach Gilford) en Liz (Kiele Sanchez) vastzitten op de snelweg met autopech.

De enige die bewust er op uitgaat is politiesergeant Barnes (Frank Grillo). De moordenaar van zijn zoon loopt nog vrij rond en dit kan hij niet verkroppen. Het lot brengt de wegen van deze verschillende personen samen en dan geldt nog maar één ding: overleven.

Waren we vorige keer nog gebonden aan het huis van de familie Sandin, in ‘The Purge: Anarchy’ gaan we de straten op. Deze aanpassing zorgt voor de broodnodige actie-elementen die eerder ontbraken. De overlevingstocht van de centrale groep onder aanvoering van de innemende Frank Grillo kent genoeg wendingen om het interessant te houden, waaronder een familieruzie die zijn weerga niet kent.

De klassenstrijd waar het verhaal om draait wordt er wel erg dik bovenop gelegd en is doordrongen met stereotypes. Alle rijken zijn blank en van middelbare leeftijd, terwijl de armen vrijwel allemaal een kleurtje hebben. Toch is er een duivels genoegen als de zoveelste rijke stinkerd wordt volgepompt met lood.

Regisseur DeMonaco refereert op momenten aan de maatschappelijke satire die onze eigen Paul Verhoeven zo goed beheerst, maar weet dit nooit te realiseren. Daarvoor zit er te weinig fantasie in de uitwerking. Gelukkig kent DeMonaco zijn publiek goed en geeft hij “the people what they want”. Liefhebbers van het eerste deel kunnen dit beamen.

Ternauwernood weet ‘The Purge: Anarchy’ zijn voorganger te overtreffen. Hopelijk kan de ontluikende franchise van ‘The Purge’ het degelijke niveau vasthouden bij een ongetwijfeld vervolg en niet geleidelijk afglijden zoals de reeksen van ‘Saw’ of ‘Paranormal Activity’ dat wel deden. Het originele gegeven biedt in ieder geval genoeg perspectief.

Scott van der Winden

Waardering: 3

Bioscooprelease: 24 juli 2014
DVD- en blu-ray-release: 26 november 2014