The Quiet Migration (2023)

Recensie The Quiet Migration CinemagazineRegie: Malene Choi | 103 minuten | drama | Acteurs: Cornelius Won Riedel-Clausen, Bodil Jørgensen, Bjarne Henriksen, Dawid Sciupidro, Camilla Bendix, Joen Højerslev, Ole Boisen, Vigga Bro, Clara Thi Thanh Jensen, Louise Kwang

Carl is een negentienjarige jongen, die met zijn adoptieouders in een boerderij op het Deense platteland woont. Zijn ouders zijn op hem na kinderloos en het harde boerenleven neemt vele tijd in beslag. Een Poolse arbeider van Carls leeftijd, of iets ouder, helpt mee, en ook Carl moet regelmatig zijn handen uit de mouwen steken om de koeien te verzorgen en andere voorkomende taken te doen.

De kijker krijgt aanvankelijk niet veel hoogte van de rustige Carl. Hij is beleefd, goed opgevoed en lijkt tevreden met zijn bestaan, dat nu hij net klaar is met school een iets andere invulling krijgt. Het wordt niet met veel woorden duidelijk gemaakt, maar klaarblijkelijk volgde Carl zijn studie op een kostschool. Dit lijkt een vreemde keuze, maar het kan te maken hebben met praktische overwegingen, omdat er in de wijde omgeving geen voortgezet onderwijs beschikbaar is.

Carl vindt aansluiting met de Poolse Andrzej, maar tijdens de uitjes naar het café of een discotheek geeft hij nog steeds niet veel prijs van zichzelf. Dat is hem ook nooit geleerd: ook ouders Hans en Karen praten moeilijk over emoties. Karen lijkt Carls inwendige strijd wel op te merken: bij een item op tv over Korea kijkt ze voorzichtig even naar haar zoon om te peilen hoe zijn reactie is. Ook zijn wens om te reizen, wordt door haar haarfijn opgemerkt, wat resulteert in een mooi verjaardagscadeau. Dat Carl stiekem op zoek gaat naar zijn adoptiepapieren is geen verrassing, wat meer steekt is dat er blijkbaar nooit eerder over gesproken is in dit gezin. Het verlangen naar een kind (en dus een adoptiewens) betekent toch automatisch een verlangen naar een vertrouwensband? Maar deze mensen lijken niet bij machte om dit te realiseren.

‘The Quiet Migration’ is een verstilde film, waarin dus veel onderhuidse gevoelens spelen, maar die niet makkelijk uitgesproken worden. Filmmaker Malene Choi – ook medeverantwoordelijk voor het scenario – gebruikt af en toe stijlelementen als het kantelen van het beeld (om duidelijk te maken dat Carls wereld op zijn kop komt te staan) en de doorzichtige verschijning van Carls biologische moeder en het Koreaanse meisje dat hij op een familiefeest ontmoet (ze is er serveerster). Dat feest is overigens een omschakeling: de hatelijke racistische opmerkingen van een aanwezige gast doen bijna fysiek pijn, terwijl de opbouw ernaar toe al duidelijk maakt wat de opvatting van de (in deze film) doorsnee Deen (lees: Europeaan) is ten aanzien van migranten. Verder speelt de vondst van een meteoriet een symbolische rol. Heel af en toe krijgt de film daardoor wat David Lynch-achtige trekjes, maar het wordt niet doorgevoerd. ‘The Quiet Migration’ is daardoor iets meer stijl dan inhoud, maar Carls scènes met zijn ouders – waarin met gezichtsuitdrukkingen veel meer gezegd wordt dan daadwerkelijk uitgesproken – maken deze film toch de moeite waard.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 6 juli 2023
VOD-release: 4 oktober 2023