The Real Dirt on Farmer John (2005)

Regie: Taggart Siegel | 83 minuten | documentaire | Met: John Peterson

Het boerenleven is zwaar, zeker als je ook nog eens een excentriekeling bent. John Peterson uit Illinois heeft mogen ervaren hoe zwaar zo’n leven kan zijn. Niet alleen het vele harde werk op de boerderij eiste zijn tol, maar ook de geruchten en zwartmakerij die zijn conservatieve omgeving verspreidde. John Peterson blijkt echter uit een bijzonder taai hout gesneden en deze documentaire vertelt dan ook een ware successtory.

In een prettig ritme en ondersteund door fijne muziek (Dirty Three) wordt het verhaal opgedist van deze bijzondere boer. Farmer John neemt na de dood van zijn vader al op jonge leeftijd de boerderij over. Hij krijgt te maken met een invasie van hippies, de mores van de conservatieve Midwest en de landbouwcrisis van de jaren tachtig. Na enkele tripjes naar Mexico en een geslaagd uitstapje als toneelschrijver, begint John met hulp van zijn krasse moeder aan een nieuw soort bedrijfsvoering. Onder invloed van de leer van Rudolf Steiner start hij een biologisch dynamisch bedrijf, met aandeelhouders die zelf regelmatig een handje komen helpen. Het blijkt een groot succes.

De documentaire bestaat voornamelijk uit archiefbeelden, doorspekt met oude en recente interviews. Ook zien we de ontmoeting van John met een van zijn belasteraars uit het verleden. Deze confrontatie tussen twee volstrekt tegengestelde werelden is niet alleen amusant maar ook ontroerend. De confrontaties tussen John en zijn moeder zijn dat evenzeer. Als de oude vrouw ziek wordt en uiteindelijk overlijdt zit je met een flinke brok in de keel.

‘The Real Dirt on Farmer John’ is al met al een even vermakelijk als vertederend portret van een niet te stuiten idealist in een conservatieve omgeving. Dat het daarnaast een flink stuk reclame is voor zijn huidige bedrijf moeten we maar voor lief nemen. Want na alle ellende die Farmer John heeft doorstaan, gun je de man het allerbeste.

Henny Wouters