The Reckoning (2002)

Regie: Paul McGuigan | 105 minuten | drama, avontuur, thriller | Acteurs: Paul Bettany, Willem Dafoe, Simon McBurney, Gina McKee, Brian Cox, Tom Hardy, Stuart Wells, Matthew MacFadyen, Luke de Woolfson, Mark Benton, Tom Georgeson, Hamish McColl, Ewen Bremner, Teresa Berganza, Rafa Izuzkiza, José Luis Martínez Gutiérrez

Tussen al het anonieme B-videovoer dat wekelijks bij je favoriete filmboer binnenkomt, zit af en toe best een vermakelijk exemplaar. ‘The Reckoning’ van regisseur Paul McGuigan is er eentje van. Hoewel deze productie waarschijnlijk nooit een groot publiek zal bereiken, is het beslist een aardige film voor iedereen die wel eens wat anders wil zien.

In een Middeleeuwse setting maak je kennis met Nicholas (Bettany), een priester die op de vlucht is voor zijn verleden. Uiteindelijk komt hij terecht bij een rondtrekkende groep acteurs die hem opnemen. Martin (Dafoe), de baas van het gezelschap, besluit om te overnachten in een klein dorpje. Eenmaal aangekomen in het dorpje, ontdekt de groep dat er iets vreemds aan de gang is binnen de kasteelmuren.

‘The Reckoning’ is een ‘whodunnit’ in een Middeleeuws jasje. En het is juist die verpakking die de film zo genietbaar maakt. McGuigan heeft de zwartgallige, pessimistische sfeer van die duistere tijd goed weten te vangen. Alles in deze film ziet er smerig, verrot en grimmig uit en versterkt de sombere ambiance van ‘The Reckoning’.
De omgeving is bijna net zo belangrijk als de acteurs zelf en dat merk je. Zo geeft het kasteel je continu een claustrofobisch gevoel. De hoofdpersonages lijken wel gevangen te zitten in het immense gebouw waar de muren ogen en oren lijken te hebben. Je kunt de sfeer vergelijken met die van de film ‘Flesh + Blood’ van Paul Verhoeven. Ook een ridderfilm.

De acteurs zijn redelijk op dreef, al gaat het nooit echt sprankelen. Het acteerwerk blijft te tam en te braafjes. Alleen Dafoe en Cox weten met hun spel nog enigzins op te vallen. Al hebben ze in eerdere producties bewezen dat ze veel meer in hun mars hebben dan ze hier laten zien. Nieuwkomer Paul Bettany is dan weer prima te pruimen als geheimzinnige vreemdeling die niet helemaal zuiver op de graat is. De Franse acteur Vincent Cassel is dan weer teleurstellend slecht. Zijn anders zo energieke spel, komt in deze film totaal niet over. Je kunt merken dat de acteur moeite heeft met de Engelse taal en zich niet zo goed kan uiten als hij normaal in het Frans wel kan.

Het verhaal van ‘The Reckoning’ is niet onaardig en daar heb je alles wel mee gezegd. Het thrillerelement van de film is aardig uitgewerkt, maar niet meer dan dat. McGuigan doet niet veel moeite om de spanning op te voeren, want hij focust zich teveel op de personages. Maar omdat de regisseur zelf ook niet helemaal weet wat hij wil blijft het bij goede bedoelingen. De personages blijven te vlak om van karakteruitdieping te kunnen spreken. Eigenlijk is ‘The Reckoning’ vlees noch vis. Als thriller is het plot te dun en als drama is de film te oppervlakkig. Toch weet de film op één of andere manier te boeien.

De sfeer en de decoratie van de film zorgen ervoor dat ‘The Reckoning’ nooit echt vervelend wordt om naar te kijken. Soms wordt de film wat te langdradig door een trage passage of irrelevante dialoog, maar als je daar doorheen weet te prikken dan zul je een aangename B-film zien die er ondanks het beperkte budget vrij aardig uit ziet.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3