The Referees – Les arbitres (2009)

Regie: Yves Hinant, Eric Cardot, Lehericey Delphine | 77 minuten | documentaire, sport

Het moet toch wel een van de meest ondankbare beroepen ter wereld zijn met putjesschepper en parkeerwacht meegerekend, scheidsrechter. Tijdens de wedstrijd kun je weinig complimentjes verwachten van de spelers en na de wedstrijd kan je nog genadeloos afgebrand worden door publiek en media. Wie zijn de mannen die deze ondankbare taak op zich nemen? In ‘The Referees’ zie je het EK 2008 door de ogen van de scheidsrechters.

‘The Referees’ geeft een unieke inkijk in de wereld van de voetbal, want ineens bekijk je de wedstrijden door de ogen van de scheidsrechter. Je ziet het EK 2008 vanuit hun perspectief en zo is goed te zien onder welke druk zij staan, zowel tijdens de wedstrijd als daarna wanneer zij bij hun baas de wedstrijd nakijken om te zien wat zij goed maar vooral wat zij minder goed hebben gedaan. Centraal staat de druk die er op de scheidsrechters rust omdat zij voor het oog van heel Europa fluiten en de onderlinge strijd om wie er uiteindelijk de finale zal mogen fluiten. Er is ook nog Nederlandse inbreng in deze documentaire in de vorm van Leo Beenhakker (dit EK de bondscoach van Polen) die briesend de catacomben instormt na de wedstrijd Polen – Oostenrijk. Polen speelt deze wedstrijd gelijk omdat Engelse Scheidsrechter Howard Webb (terecht) een penalty toekent aan Oostenrijk. Dit leidt er toe dat Polen uit het toernooi ligt en zorgt daarom voor een golf van kritiek en zelf doodsbedreigingen aan het adres van Webb.

Het mooiste van deze films is eigenlijk dat het laat zien dat scheidsrechters ook maar mensen zijn. Dat lijkt logisch, maar veel voetbalkijkers staan hier tijdens de gemiddelde wedstrijd nauwelijks bij stil. ‘The Referees’ laat goed zien hoe belachelijk het eigenlijk is dat mensen met de dood worden bedreigd naar aanleiding van een beslissing die zij hebben genomen tijdens een voetbalwedstrijd. Daarbij is de documentaire gewoon goed gemaakt, hij is lekker snel gemonteerd en blijft bij geen enkele scène te lang hangen. Wanneer de film begint tijdens een wedstrijd waarbij je door middel van de headsets de scheidsrechter hoort communiceren met de spelers en de assistent-scheidsrechters word je er meteen middenin getrokken en hij laat eigenlijk nergens meer los. ‘The Referees’ kijkt weg als een spannende voetbalwedstrijd, en dat is een grote verdienste van deze documentaire.

Sylvia Bakker