The Reinactors (2008)

Regie: Dave J. Markey | 95 minuten | documentaire | Acteurs: Gerard Christian Zacher, Christopher Dennis, Michael A. Luce, Tienna Marie Johns, Maxwell Allen, Melissa Weiss, Adam Allee, Mitchell Schonberner, Juan R. Simmons, Sandra Lee Allen, Thomas Parsons, Damon Knight, Omar Budhoo, Fred Young, Sean Vezina, Ray Manzarek

Batman, Superman, James Dean, Captain Jack Sparrow, Marilyn Monroe en nog veel meer beroemde Hollywoodlegendes zijn te vinden op de Hollywoodboulevard. Niet alleen met hun sterren, maar ook met hun look-a-likes, acteurs die in de huid kruipen van deze figuren. David J. Markey maakte met ‘The Reinactors’ een documentaire over deze vreemde groep mensen, die op de Hollywoodboulevard beroemde Hollywoodkarakters naspeelt, om zo geld te verdienen aan toeristen. Vaak zijn de look-a-likes ervan overtuigd dat ze op een bepaald moment echt door zullen breken in de filmwereld.

Markey interviewt meerdere mensen, die als look-a-like op de Hollywoodboulevard rondlopen en laat ze hun eigen verhaal vertellen. Dit levert een intrigerend beeld op van deze aparte ‘subcultuur’ van ‘re-enactors’. Ze hebben geen van allen een doorsnee achtergrond. Zo zien we een meisje dat Elizabeth uit de ‘Pirates’-trilogie speelt. Op het eerste gezicht is dit een vrolijke meid, maar aan de schilderijen die ze maakt, blijkt dat dit niet echt het geval is. Haar achtergrond is niet rooskleurig. Voordat ze op de Hollywoodboulevard belandde, heeft ze in meerdere pornofilms gespeeld, zelfs toen ze zwanger was. De twee kinderen die daar uit voortkwamen, heeft ze afgestaan voor adoptie en wonen in Beverly Hills. Haar verhaal is kenmerkend voor de hele groep: geen gelukkige achtergrond en vaak de hoop ooit eens door te breken in Hollywood.

Jammer genoeg is ‘The Reinactors’ vaak rommelig, de diverse interviews lopen continu door elkaar heen, waardoor de documentaire niet altijd even goed te volgen is. Ook zijn de interviews niet altijd even interessant. De jongen die James Dean vertolkt, blijft bijvoorbeeld maar doorzeuren over zijn geaardheid, waar hij niet voor uit blijkt te durven komen. Er zijn natuurlijk veel meer mensen die met dit probleem kampen, maar de manier waarop dit onderwerp wordt behandeld is op een gegeven moment behoorlijk langdradig.

‘The Reinactors’ is een documentaire over een interessant fenomeen, dat echt alleen maar in Hollywood kan bestaan. Het is boeiend om een kijkje achter de schermen van de club look-a-likes te krijgen. Het verhaal van de vele karakters op de boulevard is de moeite waard, ondanks de soms zeurderige toon van de documentaire.

Wietske Uneken