The Report (2019)

Regie: Scott Z. Burns | 119 minuten | biografie, misdaad | Acteurs: Adam Driver, Corey Stoll, Evander Duck Jr., Jon Hamm, Linda Powell, Annette Bening, Sandra Landers, John Rothman, Victor Slezak, Guy Boyd, Alexander Chaplin, Joanne Tucker, Maura Tierney, Michael C. Hall, Ian Blackman, Dominic Fumusa, Joseph Siravo, Sarah Goldberg, Lucas Dixon, Fajer Al-Kaisi, Zuhdi Boueri, Tim Blake Nelson, Ted Levine, Jennifer Morrison

Eerst maar een stukje geschiedenis, te beginnen op 11 september 2001. De aanslagen van die dag bezorgden de Amerikaanse veiligheidsdiensten meer dan grijze haren. Om volgende aanslagen te voorkomen was het volgens hen nodig om traditionele verhoortechnieken wat op te rekken. Waar ze mee aankwamen was de term enhanced interrogation techniques, een eufemisme voor martelpraktijken als slaaponthouding en waterboarding. Die martelingen werden uitgevoerd op black sites, locaties buiten Amerika waar de verhoorders hun gang konden gaan.

De legaliteit van deze verplaatsingen en van deze technieken was twijfelachtig. Het duurde dan ook niet lang voor de Amerikaanse politiek zich ermee ging bemoeien. Op instigatie van senator Dianne Feinstein legde een team van onderzoekers vast wat er op die sites precies gebeurde en hoe de verantwoordelijk instantie (CIA) hiermee dacht weg te komen. Na jaren van speurwerk was het rapport eindelijk klaar, een montere 7000 pagina’s. In het rapport bleef niets heel van de martelpraktijken en van de CIA.

In het Amerikaanse politieke drama ‘The Report’ volgen we hoofdonderzoeker Daniel Jones (Adam Driver) op zijn tocht naar de waarheid. Uiteraard wordt hij aan alle kanten dwarsgezeten door de CIA, maar ook politieke belangen gaan een rol spelen bij de uiteindelijke versie van het rapport. Tussendoor gaan we terug in de tijd, zien we hoe de enhanced interrogation techniques er in de praktijk uitzien en hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Het levert een boeiende film op, zeker het eerste uur. Hierin zien we wat een kloof er kan gapen tussen theorie en praktijk. We zien een gelikte powerpoint-presentatie van een stel commercieel ingestelde psychologen die de verhooropdracht willen binnenhalen. Vervolgens zien we hoe de onschuldige plaatjes van de presentatie zich vertalen naar de gruwelijke praktijk.

Het tweede deel van de film is vooral geschikt voor mensen die genoten van een serie als ‘House of Cards’. Hierbij gaat het om de machtsverhoudingen binnen het Amerikaanse systeem, de complexe belangen en de smerige spelletjes die er worden gespeeld. Boeiend tot en met, zeker als je weet hoe het Amerikaanse politieke stelsel werkt.

Al bij al is ‘The Report’ een geloofwaardige lofzang op mensen van het klokkenluiderstype. Dappere individuen die hun eigen belangen opofferen aan een groter collectief belang. En soms werkt dat. De enhanced interrogation techniques zijn een stille dood gestorven, mede door 7000 pagina’s aan misselijkmakende waarheden.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 7 november 2019