The Rink (1916)

Regie: Charles Chaplin | 24 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Charles Chaplin, Edna Purviance, James T. Kelley, Eric Campbell, Henry Bergman, Lloyd Bacon Albert Austin, Frank J. Coleman, John Rand, Charlotte Mineau, Leota Bryan

In de korte film ‘The Rink’ is Charlie Chaplin ober in een sjiek restaurant. Een perfecte baan voor Chaplin, want waar kan je meer laten vallen en verkeerd doen dan in een luxe restaurant met vele rijke gasten? Chaplin loopt met een verveeld gezicht rond en doet met tegenzin wat zijn gasten van hem vragen. Per ongeluk trekt hij een stoel onder iemand vandaan en serveert een klant een vieze lap met een schoonmaakborstel. Het is duidelijk dat Charlie Chaplin met deze film het contrast tussen rijk en arm laat zien, iets wat hij vaker onderstreept in zijn korte films.

Als Chaplin in zijn lunchpauze gaat rolschaatsen ontmoet hij de mooie Edna. Chaplin heeft geluk want rolschaatsen kan hij zeker. Zwierig begeeft hij zich over de baan en op charmante wijze ontwijkt hij al zijn vijanden. Als hij Edna wil leren rolschaatsen krijgt hij ruzie met haar aanbidder en ontstaat er een gevecht. ‘The Rink’ is gewoon een leuke film. De grappen volgen elkaar op, het tempo is snel en de boodschap is duidelijk. Niet voor niets is deze film zo bekend.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4