The Rise & Fall of a White Collar Hooligan (2012)

Regie: Paul Tanter | 81 minuten | misdaad | Acteurs: Nick Nevern, Simon Phillips, Rita Ramnani, Peter Barrett, Rebecca Ferdinando, Ricci Harnett, Roland Manookian, Billy Murray, David Tremaine, Amed Hashimi, Emile Jansen, Charlie Bond, Robert Stone, Stuart Bailey, Rudy Barrow, Steven Borrie, Daniel Braveboy, Leon Corbin, Chris Cowlin, Tony Currier, Scott Fox Dear, Simon DeSilva, John Dyer, Marco Flammer, Neil Grant, Lee Nicholas Harris, Robby Haynes, Elise Jégou-Barr, Chris Knight, Mike Linnane, Darren Luckin, Nicholas Marshall, Damien McPhillips, Richard D. Meese, Timothy J. Murphy, Kris Sommerville, Tom Swacha

Mike Jacobs (Nick Navern) is een werkloze voetbalsupporter, die financieel ondersteunt wordt door zijn vriendin Katie (Rita Ramnani). Tijdens één van de vele gevechten met andere supporters en de opgetrommelde ME, komt hij toevallig oude bekende Eddie Hill (Simon Philips) tegen. Eddie lijkt geld genoeg te hebben, waardoor Mike het vermoeden krijgt dat Eddie zijn geld verdient met het dealen van drugs (of muziekproducer is). Het blijkt geen van tweeën, maar Eddie weet Mike wel over te halen om als koerier voor hem te komen werken. Met een gratis Smart auto (die valt immers niet op) en een mobieltje, rijdt Mike met schoenendozen rond. De inhoud kan hij aanvankelijk niet duiden, totdat hij erachter komt dat Eddie zich wel degelijk met illegale zaken bezighoudt, namelijk creditcardfraude.

Zoals de titel al doet vermoeden, gaat het aanvankelijk snel bergopwaarts voor Mike (en zijn financiële toestand), maar komt de onvermijdelijke neergang ook. Overigens lijkt de titel ook te suggereren dat het vooral over hooligans zou gaan, maar hoewel voetbal en het geweld eromheen zeker een rol speelt, is die in ‘The Rise and Fall of a White Collar Hooligan’ veel minder prominent dan je zou mogen verwachten.

‘The Rise and Fall of a White Collar Hooligan’ zegt gebaseerd te zijn op waargebeurde feiten. Als dat inderdaad het geval is, zijn het feiten die je als kijker al honderden keren in andere films hebt gezien. Bovendien heeft regisseur Paul Tanter (die ook het scenario schreef) klaarblijkelijk niet zo veel materiaal om mee te werken: de film duurt maar één uur en 20 minuten.

Gebrek aan originaliteit is de meest in het oog springende tekortkoming aan de film. De gebeurtenissen worden volgens het boekje af gewerkt, maar doet dat op een halfslachtige, bijna ongeïnteresseerde manier. Een achtervolgingsscène in Parijs roept geen enkel gevoel van spanning op en de vechtpartijen tussen de groepen hooligans en de politie voegen niets toe qua actie, spanning of heftige beelden. Het acteerwerk is over de hele linie onder de maat, de dialogen onrealistisch en de personages zijn onsympathiek en ook niet grappig. Het is zeker geen ‘Lock, Stock…’ of ‘Snatch’, al komt de ondertiteling soms wel van pas door het vette accent waarmee er hier en daar gesproken – en vooral gescholden – wordt.

Al met al is ‘The Rise and Fall of a White Collar Hooligan’ een behoorlijke teleurstelling.

Hans Geurts

‘The Rise & Fall of a White Collar Hooligan’ verschijnt woensdag 20 maart 2013 op DVD.