The River Wild (1994)

Regie: Curtis Hanson | 108 minuten | actie, drama, avontuur, thriller | Acteurs: Meryl Streep, Stephanie Sawyer, Joseph Mazzello, David Strathairn, Elizabeth Hoffman, Victor Galloway, Kevin Bacon, John C. Reilly, William Lucking, Diane Delano, Thomas F. Duffy, Benjamin Bratt, Paul Cantelon, Glenn Morshower

Meryl Streep in een actiefilm, het is weer eens wat anders dan de echte “acteerrollen” die ze doorgaans speelt. In deze wildwaterthriller uit 1994 speelt ze Gail, een stoere lerares en moeder die met zoontje Roarke en man Tom een raftingtrip gaat maken op een ruige rivier ter ere van Roarke’s verjaardag. In het begin van de film ontmoeten ze Wade (Kevin Bacon), een sympathieke kerel die samen met twee vrienden Frank en Terry (John C. Reilly; ‘Gangs of New York’, ‘Boogie Nights’), ook de rivier wil afzakken. Wade en Terry blijken op een gegeven moment in de steek gelaten te zijn door Frank en Gail, als oud-gids, biedt haar hulp aan om de twee jongens door de stroomversnellingen te loodsen. Echter, Wade en Terry blijken helemaal niet zo aardig als eerst gedacht en gijzelen op een gegeven moment de familie en dwingen Gail een extreem gevaarlijke stroomversnelling te nemen.

‘The River Wild’ is een goede film vanwege een aantal punten. Ten eerste het schitterende landschap en de actiescènes op de rivier. De film is opgenomen in de staat Oregon en de beelden van de bergen en de wilde rivier zijn prachtig. Actiefilms die zich op het water afspelen worden niet zo heel vaak gemaakt en als je deze film bekijkt is wel duidelijk waarom. De scènes zien er namelijk erg gevaarlijk uit, een rubbervlot met slechts een paar mensen erin die een wilde rivier vol met stroomversnellingen en kleine watervallen afgaan. Een rivier laat zich uiteraard niet regisseren en dat heeft als gevolg dat de scènes in de film erg realistisch en spectaculair overkomen. Ten tweede het acteerwerk van Kevin Bacon, deze veelzijdige acteur speelt met verve de rol van Wade. Het knappe is dat hij zo natuurgetrouw overkomt. In het begin van de film is hij een sympathieke, vriendelijke knul, iedereen zou hem helpen als hij in de problemen kwam. Toch zie je hem gaandeweg veranderen in een moordlustige psychopaat en ook dan blijft hij erg overtuigend. Gail komt er langzaam achter dat Wade niet helemaal is wie hij beweert te zijn, dit komt mooi tot uiting in een scène waarin Gail ’s avond naakt in een poel zwemt en ineens Wade ziet staan op de wal. Als hij doorheeft dat Gail hem heeft gezien blijft hij gewoon staan kijken met een blik in zijn ogen die niet veel goeds verraadt. Vanaf dat moment willen Gail en haar familie ook af van de twee jongens. De problemen beginnen dan pas ook echt goed en Wade begint zich te ontpoppen als een enge psychopaat.

Een zwak punt van de film is het karakter van Tom, de man van Gail. Hij is een architect die meer met zijn hoofd bij het werk zit dan bij zijn gezin. Hij komt over als een wat softe, suffe man die uiteraard een bril draagt. In eerste instantie zou hij ook niet meegaan, zoals hij bijna elk jaar de verjaardag van Roarke mist. Op het laatste moment komt hij toch opdagen, mét attachékoffertje want hij wil wel door blijven werken tijdens de trip. Regisseur Curtis Hanson (‘L.A. Confidential’, ‘8 Mile’) heeft van Tom een stereotiep figuur gemaakt door hem bijvoorbeeld ook geen autoriteit te geven, de hond en Roarke luisteren niet of nauwelijks naar hem. Maar zoals het wel vaker gaat met dit soort karakters in actiefilms, op een gegeven moment gooien ze hun suffe imago van zich af en ontpoppen zich tot ware held en redder van allen die in nood verkeren. Dit is te clichématig neergezet en heel typerend voor actiefilms uit de jaren 80 en 90.

Het goede aan ‘The River Wild’ is dat de film rustig opgebouwd wordt, er wordt uitgebreid de tijd genomen om alle karakters te introduceren wat de spanning alleen maar ten goede komt. Uiteindelijk duurt het ongeveer een uur voordat de ware aard van Wade en Terry boven komt en daarna stapelen de spannende scènes zich ook op.

Meryl Streep is overtuigend als Gail, stoere moeder en gids, af en toe komt ze wel erg hysterisch over, maar dankzij het spel van Streep wordt het nooit echt storend. Toch blijft het wennen om een actrice als Streep met een haatdragende blik tegen Wade te zien zweren dat ze hem zal doden.

Een prima film dus, hier en daar wat clichématig, het blijft tenslotte een actiefilm uit de jaren 90, maar dankzij de spectaculaire actiescènes en het goede acteerwerk van Meryl Streep en Kevin Bacon meer dan de moeite waard.

Hendrik Dijkhuis

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 19 januari 1995