The Romantics (2010)

Regie: Galt Niederhoffer | 95 minuten |  komedie, drama, romantiek | Acteurs: Katie Holmes, Josh Duhamel, Anna Paquin, Malin Akerman, Adam Brody, Dianna Agron, Jeremy Strong, Rebecca Lawrence, Candice Bergen, Elijah Wood, James K. Schaffer, Rosemary Murphy, Warrent F. McKnight, Will Hutchins, Evelyn Aronin, Peter J. Rowan, Mark Santomauro

Is het boek altijd beter dan de film? In het geval van ‘The Romantics’ kan dat niet anders. Stel, je brengt drie stellen die elkaar kennen van ‘high school’ bij elkaar op de dag voordat twee van de vrienden, Lila (Anna Paquin uit “True Blood”) en Tom (Josh Duhamel), in het huwelijksbootje stappen. Meng daar een ex-vriendin van Tom bij, Laura (Katie Holmes), die als één van de bruidsmeisjes zal fungeren. Wat krijg je dan? Dan krijg je een film die ons vertelt dat deze zeven vrienden elkaar ooit ‘The Romantics’ noemden, omdat ‘ze altijd van elkaar zouden blijven houden’. Jaja, een rare manier van houden van. Want, op de avond voordat de inzegening plaats zal vinden wordt het tijdens de onhandige speeches al duidelijk dat niet iedereen heel erg in het aanstaande huwelijk geloofd.

Enfin, de stellen en ‘loner’ Laura gaan met drank op, zonder Lila, een eindje zwemmen. Goede zwemmer Tom, verteerd door twijfel over zijn aanstaande huwelijk, raakt ‘kwijt’ en de anderen gaan opgedeeld met een andere partner op zoek naar hem. Dan blijkt dat de oorspronkelijke twee stellen, Tripler (Malin Akerman) en Pete (Jeremy Strong) en Jake (Adam Brody) en Weesie (Rebecca Lawrence), het meer dan goed met de andere toebedeelde partners kunnen vinden. De joviale actrice Tripler geniet met schrijver Jake en Pete leert dat Weesie onvermoede kanten kent. En oh ja, Tom is natuurlijk helemaal niet kwijt. Die zit gewoon bij een boom te wachten tot zijn oude liefde Laura daar langs komt. Dan volgen er wat verwijten over en weer (L: “Waarom verkoos je mijn slaapmaatje op school, Lara, boven mij?” T: “Ik weet het niet, misschien had ik behoefte aan een stabieler iemand.”). Dat soort teksten. De relatie tussen Laura en Tom was er een van aan- en afstoten, zo blijkt. En toch zijn ze beiden nog altijd niet over de breuk heen. Wat nu? Tijdens de laatste voorbereidingen krijgt bruidsmeisje Laura van ‘bride to be’ Lila nog even de wind van voren voordat de blije ceremonie gaat beginnen. Maar helaas, tijdens de ‘wedding vows’ van hakkelende Tom komt het met bakken uit de hemel. Iedereen rent naar binnen om te schuilen en raadt eens: wie blijven er met z’n tweeën achter in de regen?

De cast van ‘The Romantics’ (geschreven, geproduceerd én geregisseerd door Galt Niederhoffer) maakt dat bijna niets van het gesprokene als echt aan voelt. Josh Duhamel bedient zich de hele film van dezelfde nietszeggende, lege gezichtsuitdrukking en dat terwijl hij door moet gaan voor een intellectuele ‘hunk’. Anna Paquin laat alleen in de tirade tegen Laura een beetje glans zien en er zijn miscasts van Elijah Wood en Candice Bergen (als respectievelijk het rare broertje en de verontruste moeder van Lila). De enige twee die er een beetje boven uitsteken zijn Malin Akerman en Adam Brody. Jammer, want als Niederhoffer acteurs met meer karakter had gecast, had het er allemaal iets geloofwaardiger uitgezien. De terugkeer van – toen nog – Mrs. ‘Scientology’ Cruise, Katie Holmes, valt letterlijk in het water. Dat mag Niederhoffer zichzelf aanrekenen.

Ruud Stift

‘The Romantics’ verschijnt donderdag 23 augustus 2012 op DVD en is vanaf dinsdag 17 juli 2012 te huur.