The Rookie (2002)

Regie: John Lee Hancock | 120 minuten | drama, familie | Acteurs: Dennis Quaid, Rachel Griffiths, Brian Cox, Jay Hernandez, Beth Grant, August T. Jones, Rick Gonzalez, Chad Lindberg, Angelo Spizzirri, Royce D. Applegate, Russel Richardson, Raynor Scheine, David Blackwell

Als een film begint met: based on a true story, dan weet je dat je moet oppassen. Verfilmingen van échte levens vervallen snel in sentimentele smartlappen over overwonnen ziektes of onverwachte successen. De gedachte dat het waargebeurde verhaal overgoten is met een Hollywoodsausje bestaand uit mooie sterren en dramatische vrijheden bederft vaak een op zich fraai verhaal. In ‘The Rookie’ krijgen we zo’n waargebeurd verhaal voorgeschoteld over een man die niet oud genoeg was om zijn dromen na te jagen. Het leven van Jimmy Morris in het teken van baseball en een kapotte schouder verhindert hem een echte grootheid te worden. Zijn passie gebruikt hij om anderen te inspireren, alweer een bijzondere leraar inspireert aanvankelijk onwillige klas-verhaal, maar brengt hem er ook toe nog een keer tot het gaatje te gaan. Twee films voor de prijs van één dus, want met twee uur speelduur mag ‘The Rookie’ aan de lange kant genoemd worden.

In zijn soort, de baseballfilm, is ‘The Rookie’ bepaald geen beroerde film. Dennis Quaid speelt een geloofwaardige pitcher en de film zit vol aangename typetjes, niet in de laatse plaats Rachel Griffiths die Mrs. Morris speelt. ‘The Natural’ (Robert Redford als oudere honkballer) was weliswaar een betere film over hetzelfde onderwerp en ‘The Fan’ (Robert De Niro als over the top baseballfan) liet ons meer zien van de machinaties in de wereld van het honkbal, maar ‘The Rookie’ slaagt in zijn opzet de gevoelige snaar te raken waarbij de film balanceert tussen feel good-movie en tearjerker. Dat komt ongetwijfeld door de familiebanden die gedurende film uitgewerkt worden. Jimmy Morris probeert in het reine te komen met zijn vader en zelf een goede vader te zijn. Verrassende uitkomsten moeten daarbij niet verwacht worden, hoe waargebeurd ook, het blijft een film.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 2