The Rules of Attraction (2002)

Regie: Roger Avary | 110 minuten | drama, komedie, romantiek, thriller | Acteurs: James Van der Beek, Shannyn Sossamon, Ian Somerhalder, Kip Pardue, Jessica Biel, Clifton Collins jr., Thomas Ian Nicholas, Kate Bosworth, Colin Bain, Jay Baruchel

Dit is niet zomaar een film over een periode uit het leven van college-studenten in Amerika. Dit is een film die je pakt en niet meer loslaat. Op een adembenemende manier laat Roger Avary zien dat hij meer kan dan ‘Killing Zoë’ en niet slechts de sidekick van Quentin Tarantino bij ‘Pulp Fiction’ was. Dit is de ‘Trainspotting’ van dit decennium.

Roger Avary wilde het boek van Bret Easton Ellis al verfilmen toen hij het midden jaren tachtig las. Hij werd gegrepen door de karakters en de omgeving die Ellis schetst. Het is hem gelukt dit over te brengen op het witte doek: de karakters wekken geen van allen echt sympathie op, of het moet Lauren zijn (Shannyn Sossamon) of haar ex-vriendje Paul (Ian Somerhalder).

De technieken die Avary gebruikt sluiten perfect aan bij de door elkaar lopende, onchronologische verhaallijnen van Ellis. Split-screen wordt hier op een bijzondere manier toegepast. In het begin van de film, wanneer de verschillende karakters worden voorgesteld, worden scènes letterlijk teruggespoeld tot een bepaald punt waarna de camera een volgend hoofdpersoon volgt. Geniaal. Ook zeer noemenswaardig is het versnelde, vier minuten durend, video-vakantieverslag van de Europa-reis van Victor. Let op, want Katja Schuurman komt in een fractie van een seconde nog voorbij! Dit videoverslag is de werkelijke beleving van Kip Pardue, die twee weken door Europa trok samen met de regisseur, die zijn avonturen vastlegde op digitale camera. Eén van de mooiste scènes uit de film is die waar een sneeuwvlok op het gezicht van Sean terechtkomt en als surrogaat-traan over zijn wang biggelt.

James Van Der Beek speelt hier het tegenovergestelde van zijn rol als Dawson Leery in de populaire tv-serie. In niets lijkt hij op de lieve, zachtaardige knul uit “Dawson’s Creek”. Hij zet een fantastische prestatie neer. Ook de overige acteurs zijn nauwelijks bekend uit films waarin kijkers hun donkere kant kunnen leren kennen en daarmee heeft Avary een spannende en verrassende cast samengesteld, maar is hier absoluut niet de boot mee ingegaan.

De film zit vol drugs en sex en zelfs één van de meest weerzinwekkende verkrachtingsscènes sinds ‘Irréversible’. Daarom is het moeilijk de film als aanrader te bestempelen omdat er waarschijnlijk veel kijkers snel zullen afhaken.

Monica Meijer

Waardering: 4