The Runaways (2010)

Regie: Floria Sigismondi | 106 minuten | drama, muziek, biografie | Acteurs: Kristen Stewart, Dakota Fanning, Michael Shannon, Riley Keough, Scout Taylor-Compton, Alia Shawkat, Stella Maeve, Johnny Lewis, Tatum O’Neal, Brett Cullen, Hannah Marks, Jill Andre, Ray Porter, Kiaya Snow, Allie Grant

Een onuitroeibaar cliché wil dat de jaren 70 muzikaal niet veel voorstelden. Hoe verkeerd dat beeld is, weet iedereen die jong was in die tijd. Van glamrock tot jazzrock tot symfo tot punk tot new wave tot nog veel meer: de jaren 70 hadden het allemaal. Bovendien doken in die tijd de eerste rockchicks op. Europa omarmde de Amerikaanse Suzy Quatro, een prefab rockster met spannende leren broeken en minder spannende muziek. Amerika had The Runaways, een meidenrockband die nooit tot Nederland wist door te dringen, behalve met puberprikkelende foto’s in de Muziek Express.

De rockfilm ‘The Runaways’ verhaalt over de opkomst en ondergang van de gelijknamige band, die je muzikaal ergens tussen powerpop en hardrock kunt plaatsen. Die ondergang wordt al in de eerste scènes voorspeld, als gitariste Joan Jett een stoer leren jack koopt en zangeres Cherie Curry zich schminkt voor een playbackoptreden. De boodschap is duidelijk: Jett is een original, Curry een performer, en in de wereld van de rock & roll overleven alleen originals. Bovendien moet een rock & roller, al is zij een vrouw, beschikken over een stel ferme cojones.

Die boodschap is het enige onalledaagse in een film die verder aan elkaar hangt van clichés. De wereld van The Runaways bestaat uit sex, dope en rock & roll, het liefst in combinatie. En natuurlijk worden de meiden als marionetten gebruikt door een even gestoorde als gewiekste manager.

Erg storend zijn die clichés niet, omdat de film is gemaakt met kennis van en liefde voor de seventies en de muziek van die tijd. Onder de handen van topproducer George Drakoulias komt de muziek van The Runaways perfect tot leven, terwijl de fotografie helemaal de look en feel van de seventies uitstraalt. Ook op acteergebied worden we verwend: Kirsten Stewart laat als Joan Jett weer eens zien dat ze meer kan dan een hunkerend vampierliefje spelen en Dakota Fanning gaat helemaal los als de wazige, onzekere maar overambitieuze Cherie Curry.

Het hoog ambachtelijk gehalte maakt van ‘The Runaways’ nog lang geen meesterwerk, maar wel een film die je met plezier uitzit. Net als de band die zij portretteert is ‘The Runaways’ een sexy en ongecompliceerde adrenalinestoot. En voor de veertigers onder ons een bitterzoete terugkeer naar de dagen van Toppop en Muziek Express. En naar de nachten dat je droomde van een Cherry Bomb.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 4 november 2010