The Santa Clause 3: The Escape Clause (2006)

Regie: Michael Lembeck | 88 minuten | komedie, familie, fantasie | Acteurs: Tim Allen, Elizabeth Mitchell, Eric Lloyd, Judge Reinhold, Wendy Crewson, Spencer Breslin, Liliana Mumy, Martin Short, Ann-Margret, Alan Arkin, Abigail Breslin, Art LaFleur, Aisha Tyler, Kevin Pollak, Jay Thomas, Michael Dorn, Peter Boyle, Sammi Hanratty, Ridge Canipe, Kate Emerick, Madeline Carroll, Charlie Stewart, Alec Plotkin, Chantel Valdivieso, Zach Mills, Eric Plotkin, Tom Hornof, John Ross Bowie, Tim Dougherty, Darian Bryant, Cameron Monaghan, Ryan Heinke, Elizabeth Small, Andrew Vo, Tony Bustamante

Het is niet makkelijk om de Kerstman te zijn. In ‘The Santa Clause’ waarin Scott Calvin (Tim Allen) zich voor het eerst in het rode pak hijst en binnen een paar dagen tijd een witte baard kan laten groeien, zagen we hem leren omgaan met zijn nieuwe functie. In ‘The Santa Clause 2’ moest hij aan de vrouw, en snel ook. In deel drie vormen Scott en de kersverse Mrs. Claus (Elizabeth Mitchell) bijna een echt gezinnetje, Mrs. Claus is namelijk hoogzwanger en de uitgerekende datum is… Eerste Kerstdag. Daarbij moet Scott ook nog voorbereidingen treffen voor kerst (het lijkt elk jaar wel drukker te worden), moet hij zijn schoonouders (Ann-Margaret en Allen Arkin), die op visite zijn om zijn vrouw gezelschap te houden, in de waan laten dat hij een speelgoedfabrikant in Canada is en heeft ie een vervelende assistent erbij gekregen die de boel aan het saboteren is. Die laatste is Jack Frost (Martin Short), die niet uit kan staan dat hij zelf geen feestdag heeft. Zijn gemene plan is om de Kerstman uit zijn beroep te zetten en zelf deze rol te gaan vervullen. Als dit bijna lijkt te lukken, komt Scott er achter wat nu echt de kerstgedachte is. Zal het hem lukken om zijn baan terug te krijgen en de wereld te bevrijden van de Jack Frost-variant van Kerstmis?

‘The Santa Clause 3: The Escape Clause’ is een prima film om rond kerst met hele gezin (met wat jongere) kinderen te kijken. Het is overigens niet een overdreven grappige film, de makers herhalen zelfs een paar keer dezelfde grap (bijvoorbeeld over de broekloze Cupido). Wel is de spanningsopbouw goed, het is goed voor te stellen dat het jeugdige publiek meeleeft met Scott of hij Jack Frost zal verslaan. Ook de volwassen kijker, die zich even wil onderdompelen in de kerstsfeer en feel-good-kitsch, zal zich best vermaken met dit derde deel. Hoewel de film niet zo sterk is als de eerste twee in de trilogie (waar het hopelijk bij blijft), is het acteerwerk zeker voldoende en de kleurrijke decors zijn een feest voor het oog. Het is duidelijk dat het budget opgeschroefd is.

Dankzij Martin Short waait er letterlijk een frisse wind door de franchise. Hij maakt een goede indruk met zijn vertolking van Jack Frost en weet de exacte verhouding tussen kwaadaardig (maar niet eng) en grappig te vinden. De make-up artiesten die voor zijn ijzige verschijning gezorgd hebben, verdienen ook een compliment. Lucy (Liliana Mumy), de dochter van Scott’s ex-vrouw Laura (Wendy Crewson) en haar nieuwe man Neil (Judge Reinhold), is een hartverwarmend personage en het is heel goed in te denken dat de makers er aan zitten te denken haar een hoofdrol in een eventueel vierde deel te geven. Maar… uiteraard komt kerstbaby Buddy Claus daar ook voor in aanmerking, als zijn papa te oud is geworden.

‘The Santa Clause 3: The Escape Clause’ is een vermakelijke en zoete kerstfilm. Niet meer, maar ook zeker niet minder.

Monica Meijer

Waardering: 2.5