The Science of Sleep – La science des rêves (2006)

Regie: Michel Gondry | 105 minuten | drama, komedie, romantiek, fantasie | Acteurs: Gael García Bernal, Charlotte Gainsbourg, Alain Chabat, Miou-Miou, Emma de Caunes, Aurélia Petit, Sacha Bourdo, Pierre Vaneck, Stéphane Metzger, Alain de Moyencourt, Inigo Lezzi, Yvette Petit, Jean-Michel Bernard, Bertrand Delpierre, Eric Mariotto

De Franse regisseur Michel Gondry was lange tijd slechts bij een select publiek bekend als maker van creatieve videoclips en een nauwelijks opgemerkte speelfilm (‘Human Nature’). In 2004 zorgde het verknipte drama ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ ervoor dat de naam Gondry bij iedere filmliefhebber een belletje deed rinkelen. Scenariowonder Charlie Kaufman (onder andere ‘Adaptation’) schreef samen met Gondry en Pierre Bismuth het verhaal, waarna Kate Winslet en Jim Carrey voor een onvergetelijke filmervaring zorgden. Het leverde de scenaristen een Oscar op en Winslet een nominatie.

In 2006 is Gondry terug met ‘The Science of Sleep’. Hoewel hij het verhaal dit keer in zijn eentje schreef, kent het minstens zoveel absurditeiten als zijn voorganger. Een tijdmachine die op secondeschaal werkt, een speelgoedpaardje met medische problemen, dromen die geen dromen zijn en kantoorklerken die uit een stripverhaal lijken weggelopen. Bij de verbeelding van dit alles heeft Gondry zijn visuele talent volop aangesproken, wat zorgt voor een opeenvolging van grappige, bizarre en speelse scènes.

Toch kent ‘The Science of Sleep’ lang niet het niveau van zijn voorganger. Belangrijkste reden hiervoor is het ontbreken van een gedegen plot. Hoe bizar ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ ook was, alle bizarriteiten stonden in dienst van een stevig en dramatisch overtuigend verhaal. In ‘The Science of Sleep’ ontbreekt een dergelijke plot. Hoofdpersonage Stéphane wordt dan wel verliefd op zijn buurmeisje, maar die verliefdheid is onvoldoende om de volle 105 minuten te boeien.

Wat in ‘The Science of Sleep’ ook een beetje wordt gemist is de vanzelfsprekendheid van Kaufman’s scenario’s. Waar in ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ de absurditeiten door de personages nauwelijks als zodanig worden herkend, is dit in ‘The Science of Sleep’ veel meer het geval. Hierdoor krijgen de bizarre scènes vaak iets geforceerds, wat nog wordt versterkt door de merkwaardige afwisseling van Frans en (steenkolen)Engels.

Zo is the ‘Science of Sleep’ niet alleen speels, origineel en visueel aantrekkelijk, maar ook ongericht, gekunsteld en soms een beetje saai. Daar bovenop vormt deze film een bevestiging van de theorie dat een aaneenrijging van amusante scènes nog geen amusante film hoeft op te leveren. Michel Gondry blijft een interessante regisseur, maar wel een die een goede scenarist naast zich nodig heeft.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 23 november 2006