The Scold’s Bridle (1998)

Regie: David Thacker | 147 minuten | drama, thriller, misdaad | Acteurs: Miranda Richardson, Bob Peck, Douglas Hodge, Siân Phillips, Trudie Styler, Paul Brooke, Virginia McKenna, Beth Winslet, Rosie Wiggins, Johnnie Lyne-Pirkis, Christine Moore, Randal Herley, Nick Malinowski, Alan Williams, Rosemary Martin, Tenniel Evans, Oona Beeson, Miles Anderson, Alan MacNaughton, Hugh Bonneville, Clare Clifford, Finbar Lynch, Wolf Christian, James Gardner, Andy McGillan, Tony Tarrats, Bret Yount, Tracey Murphy, Andrew Hallett, Michael Beint, Elliot Head, Robert Beach

“The Scold’s Bridle” is een charmante Britse plattelandsdetective met een vleugje martelhorror van ‘Saw’. De miniserie, die zo’n 150 onderhoudende minuten klokt, is gebaseerd op het gelijknamige boek van de populaire Minette Walters, die de eer heeft de enige Engelse misdaadboekenschrijfster te zijn die drie grote prijzen heeft gewonnen voor haar eerste drie boeken. “The Scold’s Bridle” was haar derde boek, en het leverde haar in 1994 de CWA Gold Dagger Award op voor beste misdaadroman. Het martelhorrorelement in “The Scold’s Bridle” is afkomstig van het Middeleeuwse voorwerp uit de titel; in het Nederlands vertaald als ‘heksenmasker’. Het heksenmasker is een soort metalen klem die op iemands hoofd gezet werd om hem of haar letterlijk (en op pijnlijke wijze) de mond te snoeren en wordt gevonden op het hoofd van Mathilda Gillespie, een excentrieke oude rijke dame. Haar naakte lichaam wordt gevonden door de zwakzinnige huishoudster, voor wie de aanblik van haar bazin begrijpelijkerwijs een enorme schrik is. Mathilda ligt in bad, haar polsen doorgesneden, het heksenmasker op haar hoofd, versierd met bloemetjes en onkruid. Zelfmoord wordt al gauw uitgesloten, maar wie is er dan verantwoordelijk voor deze afgrijselijke moord?

Hoofdrol is weggelegd voor Miranda Richardson, die Dr. Sarah Blakeney, de sympathieke huisarts van Mathilda, speelt. Zij wordt zelf echter al gauw verdacht van moord, omdat Mathilda niet haar eigen dochter en kleindochter, maar Sarah heeft benoemd als enige erfgenaam van haar niet misselijke lijst aan bezittingen. Hoewel Mathilda na haar dood afgeschilderd wordt als een behoorlijk naar mens, iemand wiens dood door weinig mensen betreurd wordt, lijkt deze eigenschap op het eerste gezicht per generatie te verergeren: dochter Joanna is een verslaafd kreng, bij wie het woord naastenliefde niet in het vocabulaire zit en tienerdochter Ruth is een verwend nest, die haar hand niet omdraait voor een diefstal of meer. Andere personages zijn Sarahs rokkenjagende echtgenoot Jack, die van Mathilda bij leven een portret heeft geschilderd – in een compromitterende houding – en de bijna met pensioen gaande politieagent Cooper, die een zwak voor Sarah heeft.

Bijna iedereen heeft een geheim in “The Scold’s Bridle” en dat maakt de film onvoorspelbaar, maar ook overvol. De goed acterende cast, met de drie belangrijkste actrices, Richardson, Trudie Styler (de vrouw van zanger Sting!) en Beth Winslet (zusje van Kate!) als koplopers, maakt veel goed, zodat de door David Thacker geregisseerde miniserie zeker de moeite waard is. Winslet is een openbaring en acteert de sterren van de hemel. Ook Styler is geweldig als de meedogenloze Joanna, die een wel heel bijzondere plek heeft gevonden voor haar drugsinjecties (brrr). Aangeraden voor fans van Britse misdaadfilms!

Monica Meijer