The Scorpion King (2002)

Regie: Chuck Russell | 92 minuten | actie, thriller, avontuur, romantiek, fantasie | Acteurs: Dwayne Johnson, Steven Brand, Michael Clarke Duncan, Kelly Hu, Bernard Hill, Grant Heslov, Peter Facinelli, Ralf Moeller, Branscombe Richmond, Roger Rees, Sherri Howard, Conrad Roberts, Joseph Ruskin, Esteban Cueto, Nils Allen Stewart,  Scott L. Schwartz, Andre Henschel, Michael Hilow, Nick Hermz, Wesley John, Michelle Baney, Barry Kramer, Marissa McMahon, Tim Iannello, K.D. Aubert, Sonia Vera, Angelica Castro, Tutu Sweeney, Yuki Tokuhiro, Te’Amir Sweeney

Na zijn cameo in het succesvolle ‘The Mummy Returns’ (2001) was het hoog tijd voor het echte acteerdebuut van Dwayne ‘The Rock’ Johnson. Zijn karakter de Scorpion King kreeg een eigen film die het verhaal voorafgaand aan ‘The Mummy Returns’ (2001) vertelt (een prequel van een sequel eigenlijk). Let wel, hier is ‘The Scorpion King’ natuurlijk niet een vijand zoals in ‘The Mummy Returns’ (2001) maar een grote held. ‘The Scorpion King’ (2002) is vooral een etalage voor fysieke en acteertalenten van de zevenvoudig World Wrestling Entertainment kampioen. Na Schwarzenegger, Stallone en Van Damme is er een nieuwe actieheld is opgestaan die naast het vechten ook nog behoorlijk kan acteren.

The Rock is Mathayus, een van de laatste der Akkadiërs, zeer gevreesde huurmoordenaars. Wanneer zijn broer Jesup, (Branscombe ‘Six Killer’ Richmond van de tv-serie “”Renegade””) door tiran Memnon wordt vermoord, zint hij op wraak. Steven Brand geeft goed gestalte aan deze Memnon. Zijn zwaard- en vechtkunsten overtuigen, hij biedt goed tegenwicht aan ‘The Rock’. Memnons rechterhand is Thorak, acteur Ralf Moeller ( ‘Gladiator’), toch vreemd om zo’n sterk Duits accent bij een Egyptische militair te horen. Bernard Hill is het meest bekend als koning Theoden van ‘The Lord of the Rings’ en zorgt voor de vrolijke noot als gekke uitvinder, samen met Grant Heslov die de rol van Arpid de paardendief op zich neemt. Het zit dus wel snor met de humor, zeker ook dankzij die trouwe lama waarop Mathayus rijdt.

Michael Clarke Duncan (‘The Green Mile’) heeft een bijrol als Balthazar, leider van een ander vrij volk. Hij krijgt weinig te doen, al is zijn vermomming als vrouw wel heel erg leuk. De prachtige Kelly Hu speelt de ziener Cassandra, een gevangene van Memnon. Wat jammer dat ze niet meer mag vechten zoals in ‘X2′, maar misschien dat dat overdaad zou zijn. Bovendien komt haar kracht meer uit de magie die ze gebruikt.  De vele stunts en vechtscènes zijn natuurlijk spectaculair met gave choreografie en vlijmscherpe zwaarden. Er is enorm veel actie, vooral in de woestijn tijdens een zandstorm en in het paleisgebouw van Gomorra. In de gevechten is The Rock atletischer en wendbaarder dan andere actiehelden die het meer van hun vuisten moeten hebben. Dat maakt het leuk om naar te kijken.

Alle actie wordt begeleid door lekker stevige rockmuziek. Soms zijn er stukjes van The Rocks opkomstmuziek uit zijn tijd als worstelaar te horen. De plot is wel voorspelbaar en na ‘The Mummy’ reeks en soortgelijke avonturenfilms niet bijzonder origineel. Kostuums en decor zijn prachtig gedaan, zeker de uitdossing van Kelly Hu.  Voor wie geen genoeg van de ‘Scorpion King’ heeft kan ervoor of erna het wat mindere ‘Scorpion King 2: Rise of a Warrior’ (2008) bekijken. Dat avontuur gaat nog verder terug naar de jeugd van Mathayus, maar dan zonder ‘The Rock’. Tot slot, met zijn charme en humor is The Rock’ een acteur die deze film met gemak kan dragen. Dat gegeven, de humor en alle spektakels maken ‘The Scorpion King’ heel makkelijk verteerbaar voor de kijkers.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 25 april 2002