The Scorpion King – Jie zi zhan shi (1992)

Regie: David Lai | 96 minuten | actie | Acteurs: Kar Lok Chin, Chia-Liang Liu, Jung Yuen, May Lo Mei-Mei, Jean Pol, Frankie Chin, Victor Hon, Fung Woo, Shun-Yee Yuen, Tak Yuen

Met Kungfu films is het net als met musicals: je houdt ervan of je houdt er niet van. Als je er niet van houdt, zul je snel afhaken vanwege (vaak) matig acteerwerk of ongeloofwaardige plotwendingen. Liefhebbers kijken hier doorheen; ze zien een spektakel van acrobatische hoogstandjes, indrukwekkend weergegeven in ingenieuze choreografieën, zij het soms met onzichtbare hulpmiddelen.

Het thema is standaard: de zwakkere wordt onderdrukt door de sterkere of machtigere, die slecht is en bestreden en bestraft moet worden (door de hoofdfiguur uiteraard). Wat altijd lukt. De spanningsopbouw zit hem in het uitstellen van dat moment. In ‘The Scorpion King’ kan de hoofdfiguur in het begin nog niet zo goed vechten, maar hij werkt zich met vallen en opstaan omhoog in de kungfuhiërarchie, om uiteindelijk, in een finale uitdaging met zijn aartsvijand te worden geconfronteerd.

‘The Scorpion King’ is een goed voorbeeld van een klassieke kungfufilm. Er wordt niet continue gevochten, er wordt getraind en er zijn confrontaties, die opbouwen naar die onvermijdelijke grand finale. De vechtscènes zijn goed, de gebruikte technieken mooi en indrukwekkend. De titel van de film is trouwens een beetje raar gekozen, omdat de ‘King’ eigenlijk de bad guy is. Zijn vechttechnieken zijn wel veruit de mooiste, in die zin is de titel begrijpelijk. Let wel: hij doet Taekwondo en dus geen kungfu (niet verder vertellen).

Natuurlijk zit er ook wat romantiek in de film, waarbij de man-vrouw verhoudingen lekker ouderwets zijn. Onze held doet nog een poging de vrouw van zijn dromen te overtuigen van het feit dat ze niet zijn mindere is, maar ze wordt uiteindelijk sloof van zijn ambities (is dat dan echte liefde?). Wat goed werkt is dat de hoofdfiguur een uitstekende verpersoonlijking is van de algemeen geldende behoefte aan gerechtigheid: als nobody houdt hij vast aan zijn dromen en geholpen door zijn vrienden en uiteindelijk ook zijn vijanden, verandert hij langzaam maar zeker in een held. Zie de parallel met de ‘Matrix’ (en vele andere films)!

De liefhebber zal niet teleurgesteld zijn in deze film, want als Kungfu flick doet hij het prima. En als je je een keertje wilt wagen aan het genre, ga gerust je gang. Een tip: let niet te veel op de muziek, want die is echt niet te pruimen, wat in het genre ook vaker voorkomt, dus ook dat is even wennen!

Arjen Dijkstra