The Sea Wolf (2009)

Regie: Mike Barker | 178 minuten | drama, avontuur, romantiek | Acteurs: Sebastian Koch, Tim Roth, Neve Campbell, Stephen Campbell Moore, Andrew Jackson, Tobias Schenke, John Beale, Genevieve Steele, Daniel Lillford, Brian Heighton, Richard Donat, Raquel Duffy, Carrie Neville, Marcello Bezina, Dion Johnstone, Maxwell McCabe-Lokos

Een bestaan als zeeman is geen pretje. En zeker niet in 1902. Een periode waarin de zeden nog redelijk ruw zijn en levens in een vingerknip worden beëindigd. Daar komt Humphrey van Weyden, zelfverklaarde intellectueel en eigenlijk een slappe vod, al snel achter wanneer hij van een boot valt en in de oceaan belandt. Hij wordt opgepikt door de schoener van kapitein Wolf Larsen. Deze vertrekt met zijn bemanning richting Japan om er op zeehonden te jagen. Larsen regeert met ijzeren hand en gebruikt regelmatig flink wat geweld. Voor Humphrey wordt zijn verblijf op zee een brutale nachtmerrie.

Dit verhaal is beter bekend als ‘The Sea Wolf’. Dit boek moet zowat het beroemdste werk zijn van de Amerikaanse schrijver Jack London. Sinds 1913 verschenen er dan ook talrijke films en series met als achtergrond het wrede leven op de Ghost, het schip van Wolf Larsen.

De tweedelige serie ‘The Sea Wolf’ is voorlopig de laatste in de rij. London verwees in zijn boek naar geleerde mannen als Darwin, Shakespeare, Schopenhauer en Nietzsche. De aandachtige lezer zal dan ook ontdekken dat deze publicatie de avonturenroman overstijgt. Meer dan driehonderd pagina’s samenballen in drie uren televisie lijkt dan ook een huzarenstukje. Het spreekt voor zich dat daarbij hele flarden inhoud verloren gaan. Wat er op het scherm verschijnt, staat garant voor de nodige spanning. Vooral de verbale steekspelletjes tussen Weyden en Larsen zorgen voor inhoud. Larsen toont vooral zijn onmenselijke kant. Maar achter deze onhebbelijke houding schuilt een belezen man. Weyden is dan ook een geschikte tegenstander voor wat psychologische oorlog.  Een andere antagonist van Larsen duikt op in de gedaante van zijn eigen broer. En de twee keikoppen zitten met nogal wat onuitgesproken frustraties jegens elkaar. Deze broedertwist moet dan ook eindigen met een zeemansgraf.

Deze nieuwe interpretatie is bijzonder onderhoudend. Het doet deugd om nog eens wat ouderwetse actie te zien. Bij de meest memorabele scène, de zeehondenjacht, moesten we toch even slikken. Dit gruwelijke tafereel hakt er wel even in. Prettiger nieuws is dan weer de aanwezigheid van Tim Roth. Met zichtbaar sardonisch genoegen gebruikt hij zijn karakteristieke tronie om in de huid te kruipen van doorslecht heerschap. En dat gaat hem goed af. Zijn personage heet niet voor niets Death Larsen. Neve Campbell wordt voor één keer niet achtervolgd door een gek met masker. Zij mag opdraven als love interest. De Duitser Sebastian Koch triomfeert dan weer als de onwrikbare Wolf.

‘Sea Wolf’ is degelijk en met respect voor het werk van Jack London gemaakt.

Jochem Geelen

Waardering: 3.5