The Secrets We Keep (2020)

Recensie The Secrets We Keep CinemagazineRegie: Yuval Adler | 98 minuten | drama, thriller, horror | Acteurs: Noomi Rapace, Joel Kinnaman, Chris Messina, Jackson Dean Vincent, Amy Seimetz, Miluette Nalin, Madison Paige Jones, Jeff Pope, David Maldonado, Ed Amatrudo, Ritchie Montgomery, Victoria Hill, Thomas Francis Murphy, Rocco Brocato

Of de inspiratiebron van ‘The Secrets We Keep’ Roman Polanski’s ‘Death and the Maiden’ is geweest, is niet bekend maar de gelijkenissen tussen beide films zijn niet te missen. Zo draaien beide rolprenten om de schuldvraag en de betrouwbaarheid van het geheugen van een getraumatiseerd slachtoffer. Het verloop van beide films verschilt echter nogal en geeft ook de tijdsgeest weer. Polankski’s film werd in 1994 uitgebracht, terwijl Yuval Adler zijn ‘The Secrets We Keep’ in 2020 op de wereld losliet, in een tijd waarin een pandemie het nieuws domineert en maatschappelijke tegenstellingen steeds groter worden. Het heeft in een harde, kille film geresulteerd. Een film die nog harder is dan Polankski’s bleke wereldvisie.

In ‘The Secrets We Keep’ – dat zich in de jaren 60 van de vorige eeuw afspeelt – draait het om Maja (Noomi Rapace). Deze vrouw is de enige overlevende van een bloedbad in haar Roemeense geboortedorp ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Vijftien jaar na die vreselijke gebeurtenis denkt de inmiddels in New York woonachtige dame een oorlogsmisdadiger (Joel Kinnaman) voorbij te zien lopen. Maja is ervan overtuigd dat deze man haar oude kwelgeest is en ze neemt een drastisch besluit. Door de confrontatie met deze man aan te gaan, hoopt ze gerechtigheid te krijgen. Het punt is of de man in kwestie wel daadwerkelijk het monster is dat Maja denkt.

Net als ‘Death and the Maiden’ profileert ‘The Secrets We Keep’ zich als een mysterieuze whodunnit. Wie liegt er en wie spreekt de waarheid? Het is duidelijk dat de geknakte Maja niet de meest stabiele persoon is en is die kalme man echt een monster met bloed aan zijn handen? Polankski maakte er een psychisch steekspel van tussen Sigourney Weaver en Ben Kingsley. De spanning werd tot op het kookpunt opgevoerd door dit acteerduel. Adler heeft andere motieven en gaat voor een bottere (lees: meer fysieke) aanpak. Minder drama, meer horror.

‘The Secrets We Keep’ is een rape & revenge film en dat is een subgenre dat je moet liggen. Deze films draaien om wraak en laten verkrachtingsslachtoffers korte metten maken met hun belagers. De aanranding is zeer expliciet in beeld gebracht en is ronduit naar om te zien. Adler schuwt geweld niet en dat zorgt voor een ongemakkelijke kijkbeurt. Het feit dat Rapace zeer intens is in haar rol maakt het drama nóg erger om te zien. Ook Kinnaman is op dreef.

Het is jammer dat het acteertalent van dit duo niet scherper is aangezet. Meer drama en minder bloed zou de film beter hebben gemaakt. Nu is ‘The Secrets We Keep’ een ietwat ranzige horrorfilm met een uitstekende cast en een onvoldoende uitgewerkt verhaal. Met meer diepgang en menselijkheid had dit een cultklassieker kunnen worden. Nu is het een kloon van ‘I Spit On Your Grave’ met een betere cast en een onnodig WOII-sausje. Adler heeft verdomd weinig te vertellen. Jammer.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 19 november 2020
DVD- en blu-ray-release: 19 maart 2021