The Sense of an Ending (2017)

Recensie The Sense of an Ending CinemagazineRegie: Ritesh Batra | 108 minuten | drama | Acteurs: Jim Broadbent, Charlotte Rampling, Harriet Walter, Michelle Dockery, Matthew Goode, Emily Mortimer, James Wilby, Edward Holcroft, Billy Howle, Freya Mavor, Joe Alwyn, Peter Wight, Hilton McRae, Jack Loxton, Timothy Innes, Andrew Buckley, Karina Fernandez

Wij zijn allemaal de biograaf van ons eigen leven. Van de snippers informatie die we hebben over ons verleden schrijven we een autobiografie in ons hoofd en doen vervolgens alsof dat de waarheid is. En dat terwijl ontbrekende of verkeerd geïnterpreteerde informatie (misschien was je een buitenechtelijk kind, misschien ontsnapte je ongeweten aan abortus) je leven op zijn kop zou zetten. Maar we hebben nu eenmaal een verhaal nodig om ons compleet te voelen.

Dit gegeven vormt de kern van de Engelse speelfilm ‘The Sense of an Ending’. Hierin ontmoeten we de oude Tony Webster, een chagrijnige verkoper van vintage fototoestellen. Hij is gescheiden, maar heeft nog wel een goede verstandhouding met zijn ex en zijn hoogzwangere dochter. Op een dag krijgt Tony bericht dat hij een dagboek heeft geërfd van de moeder van een vroegere geliefde. Dat brengt allerlei herinneringen omhoog aan zijn jonge jaren, herinneringen die misschien niet helemaal met de werkelijkheid overeen stemmen.

‘The Sense of an Ending’ is een BBC-productie, gebaseerd op de Bookerprijswinnende roman van Julian Barnes. Dan kan er niet veel mis gaan. Het verhaal switcht soepel van heden naar verleden, waarbij flashbacks soms worden herhaald wanneer gebeurtenissen in een nieuw licht komen te staan. Het acteren is van topniveau, wat met klasbakken als Jim Broadbent, Emily Mortimer, Michelle Dockery en Harriet Walter ook niet kan missen. Dat relatieve jonkies als Billy Howle en Freya Mavor dit niveau moeiteloos aankunnen is een prettige verrassing.

Toch is de combinatie van BBC en Barnes nou ook weer niet zó gelukkig. De BBC kiest steeds vaker voor het veilige midden, voor het vermijden van rafelrandjes. In die trend past deze verfilming. Dat Barnes ooit de Booker Prize zou winnen stond al jaren in de sterren geschreven, maar zijn vroegere werk was stekeliger, prikkelender en raakte je harder. ‘The Sense of an Ending’ is een roman om door een ringetje te halen, maar het is eerder een proeve van bekwaamheid dat een knetterend kunstwerk. Het is bovendien afstandelijk en cerebraal, in de film nog sterker dan in het boek.

‘The Sense of an Ending’ is daarmee nog niet slecht. De film leert je iets over het menselijke geheugen en over de blindheid voor je eigen geschiedenis. Tegelijk blijft de film afstandelijk en wint de nostalgie het van de duisternis, zoals die nog wel in de roman heerste. Dus zeker geen topper, wel beproefde kwaliteit.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 25 mei 2017
VOD-release: 26 september 2017
DVD- en blu-ray-release: 26 september 2017