The Seventh Day (2021)

Regie: Justin P. Lange | 87 minuten | horror | Acteurs: Guy Pearce, Vadhir Derbez, Stephen Lang, Brady Jenness, Robin Bartlett, Keith David, Chris Galust, Acoryé White, Tristan Riggs, Heath Freeman, Hannah Alline, James Healy Jr.

Het meest opvallende aspect van ‘The Seventh Day’ is de casting van Keith David. Deze Afro-Amerikaan wordt nogal onderschat in Hollywood en verdient veel meer lof voor zijn acteerwerk. Deze gigant zat in klassiekers als ‘The Thing’, ‘They Live’ en ‘Requiem For A Dream’. Het is fijn om deze man weer eens in een film te zien. Helaas is ‘The Seventh Day’ geen film die David op de kaart gaat zetten bij een groot publiek. Daarvoor is deze exorcisme-film te doorsnee.

In ‘The Seventh Day’ draait het om een ervaren exorcist (Guy Pearce) die een stagiair (Vadhir Derbez) onder zijn hoede neemt. Deze samenwerking verloopt niet vlekkeloos, omdat de gebruikte methodes van de veteraan nogal dubieus zijn. Als dat maar goed gaat…

Regisseur Justin P. Lange is erin geslaagd een boeiende cast op te trommelen voor deze film. Naast David en Pearce staat ook Stephen Lang op de loonlijst. De acteurs zijn goed, maar het script niet zo. Je zou ‘The Seventh Day’ als een soort ‘Training Day’ met priesters kunnen beschouwen. Zo spannend of intens wordt het echter nooit. Pearce heeft er weinig zin in en slaapwandelt zich door de film. Hij krijgt slecht tegenspel van de vrij onervaren Vadhir Derbez.

Als Lang en David in beeld zijn, wordt het beter, maar ‘The Seventh Day’ gaat nergens echt vlammen. De film leunt erg veel op jumpscares en dat gaat irriteren. Harde geluiden opvoeren, is iets anders als spanningsopbouw.

Het siert de regisseur dat hij het uitgekauwde exorcisme-genre nieuw leven in wilde blazen maar hij slaagt er niet in een film in te blikken die je bijblijft. Spannend wordt het nooit en griezelig of goor ook niet. Wat rest is een slappe film met een meer dan competente cast. Zij hadden echter een betere film verdiend.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2.5

DVD- en blu-ray-release: 28 april 2021