The Shaggy Dog (2006)

Regie: Brian Robbins | 98 minuten | komedie, familie, fantasie | Acteurs: Tim Allen, Kristin Davis, Zena Grey, Spencer Breslin, Danny Glover, Robert Downey Jr., Joshua Leonard, Shawn Pyfrom, Bess Wohl, Jarrad Paul, Annabelle Gurwitch, Jane Curtin, Philip Baker Hall, Joel Moore, Jeanette Brox, Kevin Cooney, Rhea Seehorn, Cole

Films met dieren in een prominente rol doen het vaak goed als familiefilm, getuige het grote aantal rolprenten van dit type dat in het verleden reeds verschenen is. Als dergelijke films bovendien ook nog afkomstig zijn uit de befaamde stal van Walt Disney, krijgen ze meestal nog een extra kwalitatieve dimensie. In het geval van ‘The Shaggy Dog’ gaat deze algemene stelregel ook grotendeels op. Het verhaal is uiteraard (gezien de belangrijkste doelgroep) niet al te ingewikkeld en deels gebaseerd op de film ’The Shaggy D.A.’ uit 1976, waarin een advocaat die aast op de positie van Officier van Justitie door een eeuwenoude spreuk ook regelmatig in een hond verandert.

In deze film wordt de vreemde transformatie echter veroorzaakt door een uit de hand gelopen genetisch experiment in een proefdierenlaboratorium. Verhaaltechnisch volgt deze film grotendeels al eerder bewandelde paden. Het verhaal ontwikkelt zich redelijk voorspelbaar, al te verrassende wendingen zijn er niet en de standaardingrediënten die terugkomen in de meeste familiefilms die door de firma Disney geproduceerd zijn ontbreken ook in ’The Shaggy Dog’ niet. Ondanks enkele mierzoete momenten is het gelukkig wel de humor die in deze film de boventoon voert.

Visueel ziet de film er aardig uit. Het thema genetische dierproeven heeft de makers klaarblijkelijk geïnspireerd met als gevolg dat een bonte stoet vreemde wezens (o.a. een slang met een pluizige staart, een buldog met een kikkerlichaam en een blaffende aap) aan het oog van de kijker voorbijtrekt. De animaties zien er, zoals we eigenlijk wel gewend zijn van Disney, goed uit, hoewel sommige actiescènes iets beter hadden gekund.

Op acteergebied is de meeste roem voor Tim Allen weggelegd. De rol van gekke bekkentrekker in deze productie is hem op het lijf geschreven en met name de achtervolgingsscènes op straat en de scènes in de rechtbank (waarin hij enigszins doet denken aan Jim Carrey in ’Liar, Liar’) werken wel op de lachspieren. Ook voor Robert Downey Jr. is een prominente rol als de aalgladde slechterik Dr. Kozak weggelegd. De rest van de cast heeft vooral een ondersteunende rol en treedt zelden echt prominent op de voorgrond, hoewel er logischerwijs wel een redelijk belangrijke rol is weggelegd voor de kinderen van Dave Douglas. Al met al mist ’The Shaggy Dog’ de kwaliteit om uit te kunnen groeien tot een echte klassieker binnen het eigen genre, maar is het wel een aardige familiefilm die met name de jongere kijkers aan zal spreken.

Frank Heinen

Waardering: 3

Bioscooprelease: 24 mei 2006