The Shape of Things (2003)

Regie: Neil LaBute | 96 minuten | komedie, drama | Acteurs: Gretchen Mol, Paul Rudd, Rachel Weisz, Fred Weller

‘The Shape Of Things’ van schrijver en regisseur Neil LaBute is de verfilming van het gelijknamige toneelstuk. Er zijn weinig veranderingen aangebracht in het geheel, dezelfde cast is gebruikt en er zijn nog veel toneelelementen te herkennen in de film.

Aan de cast is duidelijk te merken dat ze goed op elkaar zijn ingespeeld. Rachel Weisz, Paul Rudd, Gretchen Moll en Frederick Weller zijn de personages gaan leven tijdens de uitvoering van het stuk in Londen en New York. In een film waar de nadruk ligt op relaties en de manipulatie van mensen is het ook noodzakelijk dat er een goede chemie is tussen de spelers. Weisz heeft in het verleden wat verkeerde films gekozen om haar talenten in te tonen. ‘The Mummy’ en ‘The Mummy Returns’ waren echt vreselijk en in ‘About A Boy’ was er ook niet veel om van te genieten. In ‘Enemy At The Gates’ en ‘Runaway Jury’ liet ze zien meer in huis te hebben dan gillend achter Brendan Fraser aanrennen. ‘The Shape Of Things’ biedt haar een geweldige rol die haar op het lijf is geschreven. Zo ook de rol van Paul Rudd (William Shakespeares ‘Romeo & Juliet, ‘The Cider House Rules’). Rudd combineert de uitstraling van een lieve jongen met klungelige acties die goed te praten zijn omdat er zoveel sympathie voor zijn karakter is.

De film begint luchtig. De eerste ontmoeting van Adam (Rudd) en Evelyn (Weisz) heeft alles weg van het begin van een leuke romantische komedie. Al snel wordt het verhaal wat donkerder wanneer Evelyn begint met het beetje bij beetje aanpassen en vormen van haar nieuwe vriendje. De bril moet weg, het kapsel anders, wat gewicht moet er af en de ideale man is klaar. LaBute geeft geen antwoord op de vraag hoe ver manipulatie kan gaan en wat opgeofferd kan worden in de naam der liefde, alleen de vraag wordt gesteld.

Het einde had wat eerder mogen komen. Terwijl het juist zo goed was gelukt om de kijker aan het denken te zetten over het grijze vlak waarin keuzes in de liefde moeten worden gemaakt, laat LaBute Adam en Evelyn nog even uitleggen waarom ze alles hebben gedaan. Een opener einde was zeker zo goed geweest.

‘The Shape Of Things’ is een uitstekend drama met een flink aantal komische elementen. Nog lang na het kijken van de film zullen morele dilemma’s door je hoofd blijven spoken. Neem iemand mee, dan heb je een gespreksonderwerp voor de rest van de avond.

Alex van Wankum

Waardering: 4

Bioscooprelease: 24 juni 2004