The Shepherd: Border Patrol (2008)

Regie: Isaac Florentine | 96 minuten | actie | Acteurs: Jean-Claude Van Damme, Scott Adkins, Stephen Lord, Gary McDonald, Natalie J. Robb, Miles Anderson, Andrée Bernard, Sava Dragunchev, Todd Jensen, Phil McKee, Velizar Peev, J.J. Perry, Bashar Rahal, Bianca Van Varenberg, George Zlatarev, Shero Rauf

De ‘Muscles from Brussels’ gaat maar door met films maken. Je hoort er alleen weinig van omdat ze direct op DVD uitkomen. Zo ook ‘The Shepherd: Border Patrol’, een actiethriller over de grensbewaking tussen de Verenigde Staten en Mexico. De film opent met een oorlogsscène in Kabul, Afghanistan, waar we Amerikaanse soldaten zien vechten met zelfmoordterroristen. Acteur Scott Adkins vertoont zeer spectaculaire moves die wat beloven voor de rest van de film! Martial arts regisseur Isaac Florentine werkte eerder met hem in ‘Undisputed II: Last Man Standing’ (2006) en opnieuw brengt hij zijn bewegingen en vooral de schoppen mooi in beeld.

Dan schakelen we over naar Columbus, New Mexico waar Jack Robideaux (Jean-Claude Van Damme) net arriveert vanuit New Orleans. Hij lijkt gevlucht te zijn van iets tragisch en een konijntje is zijn enige metgezel. Al vrij snel volgt er een klassieke ‘diner’ gevecht, dat sterk doet denken aan eenzelfde scène in de film ‘Universal Soldier’ (1992) waarin hij ook letterlijk zegt dat hij alleen maar wil eten.

Na dit gevecht ligt er nog een groter gevecht in het verschiet. De Amerikaanse soldaten uit het begin zijn verbitterd en getraumatiseerd terug gekomen en zijn voor drugsbazen gaan werken. Op eigen grond dreigt er een oorlog uit te barsten en de enige die het in de hand kan houden is de Amerikaanse grenspatrouille. De vrouwelijke baas Ramona Garcia (Natalie J. Robb) is geen makkelijke, maar toch is er een mol onder de agenten.

Er zit veel potentie in deze plot, het is een actueel en goed onderwerp. Maar er is geen scope, er gebeurt te veel en er wordt te weinig uitgelegd. Zo zijn er onder de Mexicaans immigranten ook zelfmoordterroristen, maar waarom wordt niet verklaard. Wat wel wordt uitgewerkt wordt slecht gedaan, de corrupte agent bijvoorbeeld of hoe Garcia naar Las Palomas wordt gelokt. Dit terwijl de film een goede, veelbelovende intro heeft en voldoende materiaal om uit te kiezen. Daarbij zijn de acteerprestaties ook aan de matige kant.

De actie is wel okay. De busscène is goed en het finale gevecht tussen Van Damme en Adkins ook, maar deze had wat langer had gemogen. Van Damme weet ook nog steeds van wanten hoor, die trappen van hem blijven gaaf. Alleen ziet hij er hier gewoon wat ouder rond de ogen uit. Van Damme’s knappe dochter Bianca verschijnt overigens in flashbacks als Jacks dochter. Natuurlijk gaan de Van Damme films voornamelijk om de actie, maar hij heeft films gemaakt met een betere opbouw dan deze. Een echte fan zal dit echter niet deren.

Sarita Koendjbiharie