The Shepherd – Erkak (2005)

Regie: Yusup Razykov | 77 minuten | drama | Acteurs: Elnur Abraev, Lola Eltoeva

Veel gebeurt er niet in ‘The Shepherd’, maar dat hoeft ook niet. De film haalt de kracht uit de details. De regisseur Yusup Razykov maakt dankbaar gebruik van de schitterende omgeving in zijn film. Alleen al de prachtige landschappen maken de film bijzonder. Het totale niets waar de familie van Jamshed woont is indrukwekkend.

De uitstapjes die Jamshed maakt bestaan uit het bezoeken van zijn moeder in het ziekenhuis in het dorp. Vervoer is echter niet zo makkelijk geregeld. De jongen en zijn schoonzus zijn afhankelijk van mensen die ze een lift aanbieden en de bus die een keer per dag rijdt. Op de terugweg van het bezoek aan zijn moeder stapt Jamsheds schoonzus halverwege de rit uit de bus, omdat de buschauffeur haar aan zit te staren. Iets wat ongepast is in het traditionele Oezbekistan. Omdat Jamshed niet zonder haar thuis kan komen stapt hij ook uit de bus en gaat hij naar haar op zoek. In dit deel van de film komen de traditionele waarden van Baisun naar voren. Tegelijkertijd zie je het veranderen van deze waarden in de beelden van Jamsheds oom, die net terug komt uit het Westen.

Het werk van Yusup Razykov lijkt het enige contact te zijn tussen Oezbekistan en de rest van de wereld. Voorzichtig laat Razykov beelden van de veranderende samenleving in Oezbekistan aan de rest van de wereld zien. Daarbij moet Razykov steeds rekening houden met de vele taboes die er nog zijn in het land.

Jammer is wel dat je door de beperkte ondertiteling soms het idee hebt, dat je een deel van het verhaal mist. Er wordt soms veel meer gezegd dan er vertaald wordt. Daardoor kost het af en toe moeite om goed te volgen waar het verhaal over gaat.

Toch is ‘The Shepherd’ een bijzondere film. Zonder dat er veel gebeurt, wordt de kijker wel veel duidelijk over het leven in de bergstreek in Oezbekistan. Doordat de film maar 77 minuten duurt is het ook geen enkel bezwaar dat er zo weinig gebeurt.

Wietske Uneken