The Shiver of the Vampires – Le frisson des vampires (1971)

Regie: Jean Rollin | 90 minuten | horror | Acteurs: Sandra Julien, Jean-Marie Durand, Jacques Robiolles, Michel Delahaye, Marie-Pierre Castel, Kuelan Herce, Nicole Nancel, Dominique

Stel je een kruising voor tussen een hippie en een vampier. Plaats deze in een gotische setting, voeg een vage, lichtelijk hypnotiserende soundtrack toe en je komt al een heel eind in de richting van Jean Rollins derde film, de lowbudgetfilm ‘The Shiver of the Vampires’.

Het heeft niet zo heel veel zin om op het verhaal in te gaan, dit heeft immers niet al teveel om het lijf, en dat geldt ook voor de actrices. Deze doen er niet moeilijk over om uit de kleren te gaan, ook al lijkt dit lang niet altijd nodig voor het verhaal. En als ze al gekleed zijn, is hun kledij behoorlijk luchtig. Het gaat echter nogal ver om te zeggen dat er geen sprake is van functioneel naakt. Immers, zou er geen vlees in deze film te zien zijn, of in veel mindere mate, dan zou ‘The Shiver of the Vampires’ niet geslaagd zijn in zijn soort. Het is namelijk een film die in zijn subgenre, erotische gotische horrorfilm, behoorlijk sterk is. Dus vind je de erotische scènes in Francis Ford Coppola’s ‘Dracula’ al te pikant, dan is ‘The Shiver of the Vampires’ waarschijnlijk niet aan je besteed.

De film is echter niet alleen vanuit voyeuristisch oogpunt – en dan met name voor de mannelijke blik – interessant, maar ook wat betreft kleurgebruik en belichting. Na een korte zwart-witscène aan het begin, verrast ‘The Shiver of the Vampires’ ons met haar kleurrijke verschijning. Er wordt veel gebruik gemaakt van rode filters, wat mooi contrasteert met het eveneens gebruikte rustigere blauw en warme geel. Bovendien is er vrij veel aandacht besteed aan licht en donker, aan compositie binnen de verschillende shots en is ook de cameravoering, ondanks al zijn beperkingen, behoorlijk beweeglijk. Ook aan decor en kostuums is veel aandacht besteed, met een goed oog voor details. Van brandende toortsen aan de muren en voodoopoppetjes in nissen tot prachtige jurken en hippiegewaden.

Over het geheel kan gezegd worden dat Jean Rollin er samen met zijn cast en crew in geslaagd is om een film te maken die qua vorm ontzettend interessant is. Inhoudelijk daarentegen valt er niet bijster veel te genieten. Dit doet echter niks af aan het feit dat we met een pareltje voor cultliefhebbers van doen hebben. En tja, wat kan je verwachten van een film met als alternatieve titels: ‘Sex and the Vampire’, ‘Strange Things Happen at Night’ and ‘Thrill of the Vampires’? Prachtige vrouwen, vreemde mannen, een beetje horror met voornamelijk komische en eigenlijk geen enge momenten en een geweldige atmosfeer. En dat is precies wat ‘The Shiver of the Vampires’ biedt.

Vincent Nijman