The Sick House (2007)

Regie: Curtis Radclyffe | 100 minuten | horror | Acteurs: Gina Philips, Alex Hassell, Kellie Shirley, Andrew Knott, Jack Bailey, John Lebar, Romla Walker, Tom Wontner, Gregg Harris, Gillian MacGregor

Bij een archeologische opgraving komt tegenwoordig veel bij kijken. Er moet rekening worden gehouden met de belangen van de aannemer, belangen van de gemeente en met nog meer partijen. Maar dat er rekening moet worden gehouden met moordzuchtige geesten van dokters en oude cultussen is toch zeldzamer. Helaas is dat voor archeologe Anna (gespeeld door Gina Philips) in ‘The Sick House’ wel het geval. Zij had nog hoop dat ze in de kelder van een oud buiten gebruik zijnd ziekenhuis de vondst van haar leven zou doen die haar carrière een enorme boost zou geven. Helaas pakt dit anders uit…

Het project van Anna is een oud kinderziekenhuis dat onder het huidige bouwwerk ligt. Er zouden kinderen met de pest behandeld zijn door een speciale pestdokter. Vanwege het gevaar voor een nieuwe pestepidemie in Londen wordt de opgraving voortijdig gestaakt en wordt het ziekenhuis gesloopt. Maar niet voordat Anna er ‘s nachts nog even rondsnuffelt om dat ene speciale artefact te vinden. Hierbij treft ze echter niet alleen oude objecten aan, maar ook de oude geest van de pestdokter, die destijds veel onschuldige slachtoffers heeft gemaakt. Een interessant uitgangspunt dus, waarbij een bekend geestenverhaal wordt gekoppeld aan één van de zwartste perioden uit de Middeleeuwse geschiedenis, de pestepidemie.

Naast Anna komt er ook een groepje junks, dat na een mislukte joyride het oude ziekenhuis binnen is geslopen, vast te zitten. Zij zorgen voor het toch wel verplichte ‘horror’- vlees waarvan veel films binnen het genre het recept wel kennen. In deze groep zitten onder andere de opgefokte leider Nick (Alex Hassell), de bescheiden Steve (Andrew Knott) en de zwangere Joolz (Kellie Shirley). De rolverdeling blijkt weinig uniek en vernieuwend voor dit soort films. Dit stoort echter niet zozeer, want de acteurs hebben hun best gedaan om hun rol energiek neer te zetten.

Wat echter wel irriteert zijn de wazige special effects op bepaalde momenten. Het lijkt wel alsof deze tijdens een LSD-trip zijn bedacht. Ze hebben eigenlijk geen duidelijke functie binnen het verhaal. Dit is jammer, want de locaties zelf zijn goed in elkaar gezet. Het oude ziekenhuis ziet er oud, authentiek, en ook goor uit. ‘The Sick House’ brengt het smerige gevoel van deze plek goed over. Gelukkig zijn er ook een aantal redelijke schrikmomenten, maar deze zullen voor de doorgewinterde horrorfans weinig vernieuwend zijn.

Aan het einde van de film trachten de makers nog wat duidelijkheid in het verhaal te scheppen. Dit gaat echter zo snel en de uitleg is zo vaag dat de kijker niet heel veel wijzer wordt. Het voelt alsof de film uit meerdere losse segmenten bestaat die niet zo lekker in elkaar overgaan – enkele zijn beter dan de andere en de verschillen zijn zichtbaar. Dit ligt in ieder geval niet aan de acteerprestaties en het decor, maar wel aan de special effects en de plot. ‘The Sick House’ is soms vermakelijk en beslaat een interessant onderwerp, maar is helaas vaak te wazig om echt lang te boeien.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 2.5