The Sisterhood of Traveling Pants (2005)

Regie: Ken Kwapis | 119 minuten | drama, komedie, avontuur | Acteurs: Amber Tamblyn, Alexis Bledel, America Ferrera, Blake Lively, Jenna Boyd, Bradley Whitford, Nancy Travis, Rachel Ticotin, Mike Vogel, Michael Rady, Leonardo Nam, Maria Konstadarou, George Touliatos, Kyle Schmid, Erica Hubbard, Emily Tennant, Jacqueline Ann Steuart, Sarah-Jane Redmond, Ernie Lively, Kendall Cross, Kristie Marsden, Patricia Mayen-Salazar, Patricia Drake, Katie Stuart, Diana Artuso, Jonathon Young, Beverley Elliott, Victoria Tennant, Alanna Dawn Ekkert, Tiara Santana, Ashley Hale

Deze film van Ken Kwapis is gebaseerd op een drietal boeken en dat is duidelijk te merken. Hier en daar heeft het verhaal net wat minder diepgang dan verwacht en is het minder uitgewerkt en minder uitgebreid, vooral wat betreft de karakters.

‘The Sisterhood of Traveling Pants’ bevat geen grote namen, hoewel de carrières van Amber Tamblyn (bekend van de tv-serie “Joan of Arcadia”) en Alexis Bledel (bekend van de tv-serie “Gilmore Girls”) in de lift zitten. Het blijft raar om deze twee met elkaar te zien spelen en het lijkt wel of er enige rivaliteit tussen hen is als ze acteren. America Ferrera en Blake Lively als de andere twee vriendinnen zijn wel aardig, maar niet meer dan dat. Het verhaal in het algemeen mist datgene dat ervoor zorgt dat het de kijker aangrijpt. Uitzonderingen zijn er natuurlijk, zoals het verhaal van Tibby (Tamblyn) en haar jongere vriendin Bailey (Boyd) die aan leukemie lijdt. Maar ook deze relatie wordt pas tegen het einde van hun verhaal aan pakkend. En waarom Tibby precies real life levens filmt en mensen interviewt wordt niet bekend. Boyd als Bailey speelt bijna de helft van de cast weg, terwijl ze nog maar elf jaar is. Zeker een ster in wording met al enkele grote films op haar naam. Tamblyn laat de kijker steeds aan haar rol in ‘Joan of Arcadia’ denken, misschien omdat het ongeveer hetzelfde karakter is, misschien omdat ze maar een karakter kan spelen. Alexis Bledel is niet beter. In Griekenland weet de enigszins preutse Lena (Bledel), die veel aan Rory Gilmore doet denken, zich geen raad met haar Romeo & Julia verhouding met de jonge Griek Kostos. Haar verhaal is, weer, bijna niet uitgewerkt en lost zichzelf te makkelijk en snel op.

Carmen (Ferrera) is zo mogelijk nog minder uitgediept. Haar ouders zijn gescheiden en als ze op bezoek gaat bij haar vader hoort ze dat hij opnieuw gaat trouwen. Haar nieuwe familie woont al bij hem in. Natuurlijk is ze boos, komt het tot en hoogtepunt en… is het in een oogwenk voorbij. Bridget (Lively) is op sportkamp en haar verhaal blijft een beetje vaag. Het draait om een jongen, Eric, die daar begeleider is, en de dood van haar moeder. Maar daar is alles mee gezegd, geen verdere gevoelens en gedachten worden gedeeld met de kijker.

Het kan geconstateerd worden, dat wanneer de makers ervoor hadden gekozen om wat meer aandacht te besteden aan de karakters en gevoelens, deze film beter was geweest. Helaas hebben ze het oppervlakkig gehouden en raakt het verhaal niet echt. Dat neemt niet weg dat het een leuke feel-good movie is, die je laat inzien dat vriendinnen (of vrienden in het algemeen) hebben het beste is dat een mens kan overkomen. Want een moraal moet er natuurlijk wel inzitten.

Tessa Obbens