The Skulls (2000)

Regie: Rob Cohen | 106 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Joshua Jackson, Paul Walker, Hill Harper, Leslie Bibb, Christopher McDonald, Steve Harris, William L. Petersen, Craig T. Nelson, David Asman, Scott Gibson, Nigel Bennett, Andrew Kraulis, Derek Aasland, Jennifer Melino, Noah Danby, Mak Fyfe, David Christo, Shaw Madson, Jesse Nilsson, Shawn Mathieson, Steven McCarthy, Matthew G. Taylor, Henry Alessandroni

De geheime genootschap ‘Skull and Bones’ selecteert ieder jaar zorgvuldig zo’n vijftien eerstejaars Yale studenten voor lidmaatschap. De genootschap streeft ernaar hun leden in hoge functies in de overheid en het bedrijfsleven te plaatsen. Het is bekend dat Bush sr. en George W. Bush hier lid van waren alsmede verschillende senatoren. Sommigen zien deze groep als een organisatie die de wereld positief beïnvloedt door goede mensen op leidinggevende posities te zetten. Anderen vinden het verdacht dat een elitaire groep zoveel macht en invloed lijkt te hebben. Het laatste is het perspectief dat de makers van ‘The Skulls’ namen. De makers (waaronder schrijver en Yale graduate John Pogue) leenden weliswaar elementen van de informatie over de ‘Skull and Bones’ maar het verhaal is grotendeels fictief.

Joshua Jackson, staat het beste bekend als Pacey Witter uit de tv-serie Dawson’s Creek’ (1998-2003). Voor zijn eerste grote rol in ‘The Skulls’ had hij het witte doek gesierd in ‘Apt Pupil’ (1998), ‘Urban Legend’ (1998) en ‘Cruel Intentions’ (1999). Joshua is Luke McNamara een rechtenstudent met veel talent maar van simpele komaf. Luke is een harde werker, een self-made man. Hij loodst als captain het roeiteam naar belangrijke overwinningen waarvan één in een gave openingsscène.
Zijn enige kans op een beter bestaan is toelating tot Harvard Law School, maar hij kan het collegegeld eenvoudigweg niet betalen. Hij heeft daarom zijn hoop min of meer gevestigd op een uitnodiging van ‘The Skulls’, een geheim genootschap bestaande uit sommige van de meest invloedrijke figuren uit de Amerikaanse maatschappij. Luke’s beste vrienden Chloe en Will worden gespeeld door Leslie Bibb van de tv-serie ‘Popular’ (1999-2001) Hill Harper van ‘He Got Game’ (1998) en ‘CSI: New York’ (2004).

Luke’s achtergrond staat in schril contrast met die van Caleb Mandrake (Paul Walker), de zoon van opperrechter en Skulls bestuurslid Litten Mandrake (Craig T. Nelson uit de tv-serie ‘Coach’ (1989-1997)). Rijkeluiszoon Caleb lijkt in de wieg te zijn gelegd voor het genootschap. Paul Walker speelde eerder de knappe jongen in ‘Varsity Blues’ (1999) en ‘She’s All That’ (1999). Zijn echte doorbraak (naar volwassen rollen) in Hollywood was zijn tweede film met regisseur Rob Cohen ‘The Fast and the Furious’ (2001). Caleb en Luke worden beide verkozen door ‘The Skulls’ en gekoppeld aan elkaar, de twee worden vrienden. Luke’s vrienden vinden het maar niks dat hij zich bij de elitaire club sluit (“if it’s secret and it’s elite, it can’t be good”). Binnen de club wordt hij opgevangen door Ames Levritt gespeeld door William L. Petersen oftewel Grissom uit ‘CSI: Crime Scene Investigation’ (2000). Wanneer Will op mysterieuze wijze overlijdt, is Luke er kapot van. Will was namelijk voor zijn dood bezig met een onthullend artikel over ‘The Skulls’. Luke zal niet rusten voordat hij erachter komt wat er met Will is gebeurd en daarvoor hoeft hij niet ver te zoeken. De ellende begint en Luke blijkt er middenin te zitten.

Regisseur Rob Cohen van ‘Daylight’ (1996) ging duidelijk voor het maken van een spannende film. Er wordt weinig aandacht besteed aan uitwerking van de personages. Wel aan de aankleding van de film. De ongeloofwaardigheid van de gebeurtenissen moet je als kijker maar negeren. De scènes van Craig T. Nelson en William L. Petersen zijn een soort titanengevecht, leuk om te zien evenals de Action Jackson scène. Let ook op de gebruikelijke cameo van regisseur Rob Cohen als professor die Luke een vraag stelt.

‘The Skulls’ is het best te beschrijven als een tienerfilm met thriller-ambities. Niet super, maar wel vermakelijk. Na ‘The Skulls’ werden ‘The Skulls II’ (2002) ‘The Skulls III’ (2003) gemaakt maar de eerste blijf toch wat beter.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3

Bioscooprelease: 12 oktober 2000