The Snapper (1993)

Regie: Stephen Frears | 87 minuten | drama, komedie | Acteurs: Colm Meaney, Tina Kellegher, Ruth McCabe, Eanna MacLiam, Peter Rowen, Joanne Gerard, Colm O’Byrne, Ciara Duffy, Fionnuala Murphy, Dierdre O’Brien, Karen Woodley, Pat Laffan, Virginia Cole, Denis Menton, Brendan Gleeson

‘The Snapper’ is het tweede boek uit de door Roddy Doyle geschreven ‘Barrytown’ trilogie, een boekenreeks die draait om het wel en wee van de familie Rabbitte. In ‘The Snapper’ is de naam van de familie overigens veranderd in Curley omdat filmmaatschappij 20th Century Fox de rechten bezit van de Rabbitte naam door haar verfilming van ‘The Committments’. Alle drie de boeken uit deze reeks zijn verfilmd, waarbij ‘The Commitments’ die werd verfilmd door Alan Parker de meest bekende is van de serie. Stephen Frears die onder meer bekend is als regisseur van ‘The Queen’, verfilmde de andere twee boeken uit de reeks: ‘The Van’ en ‘The Snapper’.

In ‘The Snapper’ raakt de twinitigjarige Sharon zwanger van de vader van een van haar vriendinnen en omdat ze de waarheid te beschamend vindt, weigert ze de identiteit van de vader prijs te geven aan haar familie en haar vriendinnen. Wanneer de identiteit van de vader toch uitkomt zorgt dat voor veel onrust in het gezin en wordt de band tussen Sharon en haar vader flink op de proef gesteld.

‘The Snapper’ is een hele fijne komedie vol met Ierse humor die de zwaardere momenten in de film toch luchtig houdt. Deze oorspronkelijk voor de televisie gemaakte film is duidelijk voor weinig geld, maar met veel liefde gemaakt. De meeste acteurs zijn onbekend en ook vrij onervaren waardoor het acteerwerk niet altijd niet even sterk is, maar het maakt het ook interessant omdat je in de meeste komedies (zowel Amerikaanse als Britse) toch wel vaak dezelfde koppen tegenkomt. Ook versterkt het natuurlijke acteerwerk het gevoel dat je naar echte mensen uit de Ierse arbeidersklasse zit te kijken. Vooral de redelijk bekende Ierse acteur Colm Meaney (‘Star Trek: Deep Space Nine’, ‘Con Air’, ‘Get Him To The Greek’) steelt de show als de vader van Sharon die zich zorgen maakt om zijn dochter, maar zich tegelijkertijd ook wel schaamt tegenover zijn vrienden in de kroeg.

Sylvia Bakker

Waardering: 4

Bioscooprelease: 17 februari 1994