The Snitch Cartel-El cartel de los sapos (2011)

Regie: Carlos Moreno | 102 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Manolo Cardona, Juana Acosta, Diego Cadavid, Pedro Armendáriz Jr., Kuno Becker, Tom Sizemore, Adriana Barraza, Robinson Díaz, Julián Arango, Fernando Solórzano, Andrés Parra, Juan Pablo Raba, Juan Carlos Arango, Santiago Moure

‘The Snitch Cartel’ is een film gebaseerd op ware feiten. Regisseur Carlos Moreno vatte de autobiografie ‘El Cartel de los Sapos’ van voormalig Colombiaans drugsdealer Andrés López López samen. De film is een adaptatie van een enorm populaire Colombiaanse tv-serie.

In deze Colombiaanse Oscarinzending zien we Manolo Cardona (bekend van de serie “Narcos”) als Martin González (aka Andrés López López). González beklimt samen met zijn ambitieuze vriend Pepe Cadena (Diego Cadavid) als drugsdealer de rangen van het Cali-kartel. Dit minder bekende kartel, gezworen vijanden van Pablo Escobars Medellin-kartel, heeft de broer van Pepe, Don Oscar, aan het roer.

Na een vuurgevecht op het huwelijksfeest van Pepe slaan de poppetjes versneld aan het dansen. Het is oorlog tussen de twee concurrerende kartels. Verdere bemoeienis van zowel de Colombiaanse regering als de Amerikaanse Drug Enforcement Agency (de DEA in de persoon van Tom Sizemore) zorgt ervoor dat de beide kartels versnipperen. Binnen het nieuwe Cartel Norte del Valle maken Pepe en Martin snel naam. Maar veel voormalig kartelleden kiezen eieren voor hun geld en besluiten als ‘snitch’ (verrader) een deal te sluiten met de DEA, met als tegenprestatie strafvermindering en identiteitsbescherming.

De kartels gaan ten onder aan interne ruzies. Verrader Don Oscar wordt vermoord en opgevolgd door El Cabo. Ook Martin komt in gewetensnood. Hoe ver moet hij gaan om voorgoed het hart van de twee belangrijkste vrouwen in zijn leven, zijn oma (gespeeld door de voor een Oscar genomineerde Adriana Barazza) en zijn jeugdliefde Sofia (de oogverblindende Juana Acosta), te winnen? Stoppen met dealen? Makkelijker gezegd dan gedaan. Hij moet nogal wat ballast lozen en op een gegeven moment staat zelfs zijn leven op het spel.

‘The Snitch Cartel’ is wat ‘action packed’ wordt genoemd. We zien meedogenloze drugsbaronnen, wilde feesten en een extravagante levensstijl. Misdaad, moorden en slechte vrienden leiden tot een explosieve variant van ‘Wie is de Mol?’ Hoe lang weet je je daden ‘zuiver en helder’ te houden binnen dit milieu?
Niet op elk vlak overtuigend en niet iedere rol zal als onvergetelijk in de boeken gaan, maar ‘The Snitch Cartel’ biedt genoeg om een voldoende te scoren. Voor liefhebbers van het (iets) betere ‘tieten en schieten’-genre. Een ontnuchterende kennismaking met het andere beruchte Colombiaanse drugskartel…

Ruud Stift

‘The Snitch Cartel’ verschijnt donderdag 10 maart 2016 op DVD.