The Song (2014)

Regie: Richard Ramsey | 112 minuten | drama, muziek, romantiek | Acteurs: Alan Powell, Ali Faulkner, Caitlin Nicol-Thomas, Danny Vinson, Aaron Benward, Kenda Benward, Jude Ramsey, Gary Jenkins, Landon Marshall, Rachel T. Mitchell, Baxter Clement, Jason Bynum, Ryan Thomas, Mayrk Mcneely, Verity Vice Jones, Jeremy King, Tyler Boydstun

Jed King (Alan Powell) is de zoon van de beroemde relirocker David King. Zelf is hij ook muzikant, maar dat lijkt niemand te interesseren. Op een dag lacht het geluk Jed toe. Tijdens een festival ontmoet hij de mooie Rose (Ali Faulkner) en haar ex-vriend Eddie. Jed zet de lomperik met een geïmproviseerd liedje op zijn nummer. Daar valt Rose voor, en niet zo’n beetje ook. Jed trouwt met haar en schrijft een gevoelige song om de gelegenheid te eren. ‘The Song’ wordt een enorme hit. Jed gaat op tournee en is maandenlang van huis. Onderweg zijn de verleidingen groot, zeker als country-violiste Shelby Bale (Caitlin Nicol-Thomas) zich bij de band voegt. Shelby kleedt zich wild, leeft wild en vlamt op het podium. Daar steekt Rose bleek tegen af. Zingt Jed ‘The Song’ eigenlijk nog wel voor zijn vrouw?

‘The Song’ is een film met een Boodschap. Meerdere boodschappen, eigenlijk. Ontrouw is slecht. Succes is vergankelijk. Roem is leeg. God toont je het ware geluk. Een voice-over zet de moraal kracht bij met bijbelteksten. Als je niet gelovig bent, dan dringt de christelijke signatuur van ‘The Song’ zich behoorlijk sterk op. Veel kijkers zullen de film om die reden afschrijven. Helemaal terecht is dat niet. Als je door de stichtelijke toon heenprikt, dat zie je dat schrijver/regisseur Richard Ramsey zijn best doet om zaken als ontrouw en de verlokkingen van de roem genuanceerd in beeld te brengen. In feite is ‘The Song’ een universeel verhaal over de keuze tussen familie en carrière. Geen origineel thema en voorspelbaar uitgewerkt, maar wel integer neergezet en af en toe best ontroerend. De acteurs hebben charme en chemie, waardoor zowel het setje Jed en Rose als het setje Jed en Shelby goed tot hun recht komen. Van expliciet gevoos is uiteraard geen sprake, maar het onderwerp seksualiteit komt wel degelijk aan bod en niet eens op een ultra-brave manier.

Zal ‘The Song’ zieltjes winnen buiten de kerk? Waarschijnlijk niet. Die voice-over alleen al. Ook jammer dat Amsterdam weer eens wordt neergezet als poel des verderfs. Jed en Shelby zetten er de bloemetjes buiten, maar ze hadden toch net zo goed naar het Rijksmuseum kunnen gaan? Aan de andere kant is ‘The Song’ niet de sentimentele draak die het zo makkelijk had kunnen zijn. Daarom oordelen we mild.

Paula Koopmans

‘The Song’ verschijnt donderdag 12 februari 2015 op DVD.