The Speed Cubers (2020)

Recensie The Speed Cubers CinemagazineRegie: Sue Kim | 39 minuten | documentaire, korte film | Met: Max Park, Schwan Park, Philipp Weyer, Feliks Zemdegs

Een kubus met 54 kleine gekleurde vakjes die je moet manoeuvreren totdat de 6 zijden van de kubus bestaan uit 9 vakjes van dezelfde kleur. Het is nog altijd een raadsel waarom het oplossen van de Rubiks Kubus in de jaren 80 kon uitgroeien tot een razend populair tijdverdrijf. Treinen kwamen te laat, geliefden kwamen niet opdagen, de tandarts boorde met trillende hand, allemaal door verslaving aan dat ding. En ondergetekende? Die kreeg een enkele gekleurde zijde in een krap kwartier tijd op rood. En daar was hij nog trots op ook.

Van die trots is weinig over na het bekijken van de korte documentaire ‘The Speed Cubers’. Hierin zien we dat tegenwoordig de beste ‘speedcubers’ zo’n 6 seconden doen over de oplossing van de kubus. Dat doen ze door van te voren goed de beginstand van de vakjes in zich op te nemen en daarna als maniakken aan die kubus te draaien.

‘The Speed Cubers’ is van A tot Z een klassieke sportdocu. De climax van de film is de finale van het wereldkampioenschap speedcubing 2019 in Melbourne. Daarbij is het aardig om te weten dat er meerdere finales zijn (zoals eenhandig draaien en kubussen met meer vlakjes) maar dat het hoofdnummer over de klassieke kubus gaat.

Voor we aan die finale toe zijn maken we kennis met beide titelkandidaten, de vriendelijke Australische nerd Feliks Zeldegs en de Amerikaanse Aziaat Max Park. Park is een jongen met autisme, op emotioneel gebied zwaar achtergebleven. Ondanks (of juist dankzij) die handicap is hij beste vrienden met zijn grote rivaal Zeldegs. Behalve die vriendschap zien we de onvermijdelijke homevideo’s, de interviews met familie en bekenden en de voorbereiding op het kampioenschap.

De charme van ‘The Speed Cubers’ zit deels in de kennismaking met deze compleet weirde tak van sport en met zijn deelnemers. Maar ook de vriendschap tussen Zeldegs en Park is de moeite waard; omdat die ontroert en omdat authentieke vriendschap niet heel gebruikelijk is in de sportwereld. En of het topsport is? Terugblikkend op zijn eigen glorieuze prestaties met de kubus denkt deze recensent van wel. Wat deze docu nog geen topper maakt, daarvoor kleurt hij te veel binnen de lijntjes.

Henny Wouters

Waardering: 3

VOD-release: 29 juli 2020 (Netflix)