The Spirit (2008)

Regie: Frank Miller | 103 minuten | actie, thriller, komedie, fantasie, misdaad | Acteurs: Gabriel Macht, Samuel L. Jackson, Eva Mendes, Scarlett Johansson, Jaime King, Dan Gerrity, Arthur The Cat, Kimberly Cox, Brian Lucero, David B. Martin, Larry Reinhardt-Meyer, Frank Miller, Eric Balfour, Louis Lombardi, Sarah Paulson

‘The Spirit’ is gebaseerd op de comics van Will Eisner, de tekenaar die het karakter eind jaren dertig van de vorige eeuw schiep. De serie nam in die tijd een belangrijke plaats in op de strippagina’s van een twintigtal grote Amerikaanse zondagskranten. Later verschenen de avonturen van de gemaskerde misdaadbestrijder ook nog als comicreeksen. Anno 2008 vonden de hoge bazen van Lionsgate blijkbaar dat de tijd voor een verfilming was aangebroken. Frank Miller, het creatieve genie achter het inktzwarte stijlepos ‘Sin City’, werd ingehuurd om het werk van Eisner naar het witte doek te vertalen. De overeenkomsten tussen beide films zijn dan ook evident. Net als ‘Sin City’ is ‘The Spirit’ in stijlvol zwart-wit, met af en toe een vleugje bloedrood, geschoten en staat de film bol van gezwollen dialogen en gewelddadige uiteenzettingen. Bovendien lijkt Central City als twee druppels water op Basin City: duister, ontuchtig, naargeestig en vergeven van onguur geboefte en benauwende steegjes.

Ondanks deze gemene delers is ‘The Spirit’ toch een heel andere film geworden dan ‘Sin City’. Waar ‘Sin City’ een bloedserieus relaas is, daar is ‘The Spirit’ ook overgoten met een humoristisch sausje. De pompeuze dialogen en tragische flashbacks omgeven het verhaal aanvankelijk met een aura van ernst, maar dit verbleekt pardoes wanneer Miller besluit om het verhaal in een wat luchtigere vorm te gieten. Met name het geweld neemt af en toe cartooneske vormen aan. De scène waarin The Octopus met een compleet toilet op zijn aartsrivaal The Spirit inbeukt, is hier een passend voorbeeld van. Helaas zijn de komische intermezzo’s niet altijd even geslaagd en missen ze veelvuldig de juiste timing en uitwerking.

De cast herbergt een aantal van Hollywoods felst fonkelende sterren. Eva Mendes geeft acte de présence als de op glinsterende juwelen en geld beluste femme fatale Sand Seraf. Een aardige rol, maar niet meer dan dat. Scarlett Johansson maakt haar opwachting als Silken Floss, de verstrooid ogende, maar vileine en slimme rechterhand van The Octopus. Met The Octopus is meteen ook het opvallendste personage uit de film genoemd. Samuel L. Jackson schmiert er lustig op los en doet er alles aan om de op de rand van waanzin en megalomanie balancerende schurk gestalte te geven. Helaas wordt het soms iets te overdreven, waardoor Jackson eerder overkomt als een bombastische nar dan als een crimineel meesterbrein. Gabriel Macht doet het redelijk als The Spirit, maar slaagt er toch niet echt in om een memorabele superheld met eeuwigheidswaarde neer te zetten.

‘The Spirit’ is zonder twijfel een stijlvolle en redelijk vermakelijke film. Van een klassieker kun je echter niet spreken. Het hoofdprobleem is dat regisseur Frank Miller een beetje op twee gedachten lijkt te hinken: wil ik nu een geëxalteerd superheldenepos of een humoristische actiefilm maken? Het ontbreekt de prent een beetje aan visie. Jammer, want het bronmateriaal leent zich voor meer.

Frank Heinen