The Stones and Brian Jones (2023)

Recensie The Stones and Brian Jones CinemagazineRegie: Nick Broomfield | 93 minuten | documentaire, muziek | Met: Mick Jagger, Brian Jones, Keith Richards, Charlie Watts, Bill Wyman, Penelope Tree, Eric Burdon, Marianne Faithfull, Freddie Fox, Nick Broomfield

“Brian was a casualty in the war between generations” ~ Stanley Booth (biograaf) ~

Brian Jones werd geboren in 1942 te Cheltenham en overleed in 1969 te Hartfield. Hij verdronk in zijn eigen zwembad. Als oprichter van The Rolling Stones verwierf hij vanaf zijn twintigste meer en meer bekendheid. In de documentaire ‘The Stones & Brian Jones’ wordt het verhaal verteld van Jones en zijn leven binnen de band, die tijdens en na zijn leven tot een van de grootste rockgroepen ter wereld zou uitgroeien. Met een aaneenschakeling van mooie foto’s en oude originele videobeelden, laat deze documentaire een nieuwe kant zien van de band. Gesprekken met onder andere bandlid Bill Wyman, vader Lewis Jones en Paul McCartney geven nieuwe inzichten over het roerige levensverhaal van The Stones en Brian Jones.

Hoewel de naam Brian Jones bij velen wel een belletje doet rinkelen, is het niet de eerste aan wie men denkt als het over de Stones gaat. Mick Jagger, Keith Richards en Bill Wyman zijn de namen die waarschijnlijk eerder naar boven komen. Hier ligt de aandacht op Jones en daarmee op de eerste jaren van de rockgroep. Openhartige interviews en niet eerder vertoonde archiefbeelden onthullen verborgen verhalen over Jones en de band. Zonder een kant te kiezen, lukt het regisseur Broomfield om veel verschillende perspectieven te laten die een verse blik op Jones en de band geven. Hij laat veel mensen aan het woord, waardoor de kijker steeds meer puzzelstukjes krijgt om het gehele verhaal te begrijpen. De moeilijke verhouding met zijn ouders, de rivaliteit tussen Jagger en Jones om het bandleiderschap, de verschillende liefdesbetrekkingen met de vele meisjes: allemaal laten ze de kijker steeds meer inzicht krijgen op het innerlijk van Brian Jones zelf.

Ook over muziek komt informatie aan het licht die veel Stones-luisteraars niet kennen. De muzikaliteit van Jones wordt geloofd en meerdere muzikanten bestempelen hem als muzikaal genie. Hij hield van Rhythm-and-Blues, was geïnspireerd door Muddy Waters en introduceerde blues in de jonge generaties van Amerika en Engeland. Niet voor niets dat hij baalde toen de groep steeds meer in een rockgroep evolueerde: zijn hart lag bij jazz, blues en zwarte muziek. Hij had de band vernoemd naar Muddy Waters’ lied Rollin’ Stone, en wilde blues muziek maken. “The atonal, bluesy, harmonic structure of all the Stones (…) came from Brian. And the edginess of the sound, that was Brian,” zegt biograaf Paul Trynka. Brian had dus onmiskenbaar invloed op de muziek van de band. Maar door toenemende rivaliteit en uiteindelijke overname van Jagger als frontman, veranderde de muziek ook. Ondanks dat de rode draad soms een beetje kwijt raakt, weet regisseur Broomfield de muzikale overgang zodanig weer te geven, dat de kijker respect en begrip voor Jones krijgt.

De worstelingen waar Brian Jones mee kampt in zowel zijn muzikale leven als in zijn privéleven, worden door regisseur Broomfield op overtuigende wijze weergegeven. De wrok die Jones jegens autoriteit koesterde, is een bekend verhaal voor velen uit zijn generatie. De aaneenschakeling van oude beelden geven niet alleen maar meer kennis over de band, maar ook over de historische overgang van generaties waar de jaren 60 en 70 voor stonden. Kortom, ‘The Stones & Brian Jones’ is een aanrader voor wie geïnteresseerd is in muziek, historie en The Rolling Stones.

Sacha Bergsma

Waardering: 4

Speciale vertoning: IN-EDIT Festival 2024 (11 tot en met 21 april 2024)
Bioscooprelease: 25 april 2024