The Story of India (2007)

Regie: Michael Wood | 360 minuten | documentaire

Dit is een documentaireserie voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de wereld, voor wie houdt van mooi gemaakte films, voor wie houdt van meeslepende verhalen, van ongelooflijke archeologische ontdekkingen en voor wie geïnteresseerd is in India, maar ook voor wie juist niet geïnteresseerd is in India, of denkt dat te zijn. Michael Wood maakt al vanaf 1981 schitterende, avontuurlijke en historisch getinte documentaires voor de BBC en daar hebben ze een naam hoog te houden, dus dat zegt wat. Hij is historicus die ook als reporter heeft gewerkt en dat is merkbaar in zijn aanpak. Hij vertelt namelijk niet alleen een aardig, illustratief verhaaltje, maar gaat werkelijk op onderzoek uit, bezoekt mensen van wie hij hoopt meer te weten hoopt te komen over bepaalde onderwerpen en maakt er zijn eigen verhaal, zijn reportage van. Zo achterhaalt hij niet alleen feiten die al bekend waren, maar laat hij ook (in ieder geval voor de kijker) nieuwe verbanden te zien. En dat maakt het allemaal zeer boeiend en zorgt ervoor dat je op het puntje van je stoel zit, de hele tijd, elke aflevering weer.

Over India is hij gelukkig niet alleen maar laaiend enthousiast, daarvoor is hij toch te veel journalist, maar het aspect van de enthousiaste historicus en ‘ontdekkingsreiziger’ zo je wilt, voert de boventoon. Maar ja, dat geldt waarschijnlijk voor een ieder met zo’n passie voor iets of iemand: als je je er werkelijk in verdiept, raak je eraan verslingerd. Die passie weet hij goed over te brengen, mentaal, fysiek, het straalt ervan af en werkt aanstekelijk. En als een getrainde verteller/regisseur maakt hij het geheel lekker smeuïg door suggesties te deponeren en elke aflevering van de serie een nieuwe, spannende rode draad aan te brengen, in de vorm van een vraagstelling of te ‘ontdekken’ verband, waarbij de ‘plot’ zich ontwikkelt en de ‘ontknoping’ inderdaad aan het eind zit. Slim.

En het werkt. De beelden zijn prachtig, zoals je van de BBC verwacht. India schittert in beeld, met al haar overvolle steden en prachtige, zeer gevarieerde natuur. Het is een enorm land, met bijna net zo veel inwoners als China, dat vier keer zo groot is. Het is dus een zeer dichtbevolkt land, en dat er toch nog ruimte is voor zoveel ongerepte natuur, is veelzeggend, iedereen woont kennelijk in die overvolle, immense steden. Omdat het een van de oudste landen ter wereld is, kent het een zeer lange en uitgebreide geschiedenis. Een geschiedenis waarvan de sporen nog overal te vinden zijn (mits je bereid bent diep te graven!). Dat alles maakt het een dankbaar onderwerp voor een documentaire. De beelden, de verhalen, alles is fascinerend, mooi in beeld gebracht en wordt meeslepend gebracht.

Overdonderend en ook nog eens zeer informatief. Wie een kritisch verhaal over India verwacht, het land waar het kasten systeem nog steeds velen in onderdanige posities gevangen houdt, waar etnisch en/of religieus geweld aan de orde van de dag is en de verschillen tussen rijk en arm met de dag groter worden, is met deze documentaire aan het verkeerde adres. Michael Wood is niet helemaal blind en laat her en der een kritisch geluid horen, maar focust zich vooral op de avontuurlijke en belangrijke geschiedenis van het land, waar ooit het Boeddhisme ontstond en waar, naar men zegt, de bron ligt van de algehele menselijke beschaving. En hij heeft gelijk, want wie zijn wij om te oordelen over de misstanden die je overal tegenkomt en waar sowieso pas wat aan kan veranderen als je de wereld eerst positief durft te zien. Het glas is halfvol nietwaar? En zo bekeken is India inderdaad een land waar je, na het zien van deze documentaire, meteen verliefd op bent geworden.

Arjen Dijkstra